11 [email protected] Dalam Gempa bumi Kuat Di Pakistan Dan Afghanistan | Gempa bumi bermagnitud 6.5 menggegarkan sebahagian besar Pakistan dan Afghanistan pada Selasa, yang mengorbankan sekurang-kurangnya 11 orang di kedua-dua negara.

Jurucakap Perkhidmatan Kecemasan Pakistan memberitahu The Associated Press, lebih 100 mangsa dibawa ke hospital di wilayah lembah Swat, wilayah Khyber Pakhtunkhwa, barat laut Pakistan.

Beliau berkata bahawa kebanyakan mangsa tidak sedarkan diri dan sebahagiannya tidak sedarkan diri kerana panik akibat gempa bumi. Kebanyakan mereka sudah dibenarkan keluar hospital.

Faizi dan pegawai lain berkata, sembilan terbunuh apabila bumbung runtuh di barat laut Pakistan, manakala puluhan lain cedera dalam gempa bumi berpusat di Afghanistan yang turut dirasai di sempadan Tajikistan.

Gempa bumi mencetuskan tanah runtuh di beberapa kawasan pergunungan sehingga mengganggu lalu lintas.

Jurucakap Pengurusan Bencana wilayah di barat laut, Taimoor Khan berkata, sekurang-kurangnya 19 rumah runtuh di kawasan terpencil dan beberapa pangsapuri retak, namun pihaknya masih mengumpul data mengenai kerosakan.

Gegaran kuat menyebabkan ramai orang meninggalkan rumah dan pejabat mereka di ibu kota Pakistan, Islamabad, dengan sebahagiannya membaca ayat al-Quran.

Di Afghanistan, jurucakap Kementerian Kesihatan Sharafat Zaman Amar berkata, setakat ini, sekurang-kurangnya dua maut dan kira-kira 20 cedera dalam gempa bumi di Kabul dan bahagian lain di Afghanistan.

Beliau berkata, kemungkinan terdapat lebih ramai mangsa dan semua hospital serta kemudahan kesihatan berusaha menyelamatkan mangsa.

Pemantauan Geologi Amerika Syarikat (USGS) berkata, pusat gempa bermagnitud 6.5 di 40 kilometer tenggara Jurm di wilayah pergunungan Hindukush, Afghanistan, bersempadan Pakistan dan Tajikistan.

Gempa bumi melanda 188 kilometer jauh di bawah permukaan bumi menyebabkan ia dirasai di kawasan luas.

Perdana Menteri Pakistan Shahbaz Sharif dalam satu kenyataan meminta pegawai pengurusan bencana supaya terus berwaspada untuk menangani sebarang situasi.

Pada tahun lalu, gempa bumi bermagnitud 6.1 melanda kawasan di tenggara Afghanistan yang mengakibatkan 1,150, terkorban dan ratusan lagi cedera.

Sumber: Harian Metro

 

Artikel Lain

12 Terbvnuh Dalam Gempa Bumi Di Ecuador

12 Terbvnuh Dalam Gempa Bumi Di Ecuador | Sekurang-kurangnya 12 orang terbunuh dalam gempa bumi kuat yang menggegarkan wilayah pantai Ecuador dan utara Peru tengah hari Sabtu, menyebabkan kerosakan struktur kepada beberapa rumah, sekolah dan pusat perubatan.

Kata Presiden Ecuador Guillermo Lasso dalam tweet bahawa pasukan kecemasan bergerak untuk menawarkan semua sokongan mereka kepada mereka yang telah terjejas.

Gempa itu, yang diukur Pemantauan Geologi Amerika Syarikat (USGS) pada magnitud 6.8, melanda pada kedalaman 66.4 km kira-kira 10 kilometer dari bandar Balao di wilayah Guayas.

Gempa bumi nampaknya tidak menyebabkan tsunami, kata pihak berkuasa.

Agensi komunikasi presiden berkata gempa itu menyebabkan 11 orang maut di wilayah El Oro dan seorang maut di wilayah Azuay, manakala beberapa orang sedang dirawat kerana cedera.

Agensi itu juga berkata beberapa rumah, pusat pendidikan dan kesihatan rosak dan beberapa jalan raya terhalang oleh tanah runtuh akibat gempa bumi. Lapangan terbang Santa Rosa mengalami kerosakan kecil, tetapi masih beroperasi.

Sekretariat Pengurusan Risiko Ecuador berkata dalam satu kenyataan awal bahawa kematian di wilayah Azuay berlaku apabila dinding runtuh menimpa sebuah kenderaan. Di wilayah lain, kerosakan struktur termasuk dermaga yang runtuh dan tembok runtuh di sebuah pasar raya.

Agensi itu berkata bahawa syarikat minyak milik kerajaan Petroecuador sudah berpindah dan menggantung operasi di pelbagai kemudahan sebagai langkah berjaga-jaga, namun tiada kerosakan dilaporkan.

Ernesto Alvarado, penduduk Isla Puna berhampiran pusat gempa, memberitahu Reuters, sambil menambah bahawa beberapa rumah telah runtuh bahawa mereka semua berlari keluar ke jalan dan mereka sangat takut.

Gempa awal itu diikuti oleh dua gegaran susulan yang lebih lemah pada jam berikutnya, menurut Institut Geofizik Ecuador.

Pihak berkuasa Peru berkata gempa itu dirasai di wilayah utara negara itu, dan tiada laporan segera mengenai bahaya kepada orang atau struktur.

Sumber: Harian Metro

Share.

Leave A Reply