12 Terbvnuh Dalam Gempa Bumi Di Ecuador | Sekurang-kurangnya 12 orang terbunuh dalam gempa bumi kuat yang menggegarkan wilayah pantai Ecuador dan utara Peru tengah hari Sabtu, menyebabkan kerosakan struktur kepada beberapa rumah, sekolah dan pusat perubatan.

Kata Presiden Ecuador Guillermo Lasso dalam tweet bahawa pasukan kecemasan bergerak untuk menawarkan semua sokongan mereka kepada mereka yang telah terjejas.

Gempa itu, yang diukur Pemantauan Geologi Amerika Syarikat (USGS) pada magnitud 6.8, melanda pada kedalaman 66.4 km kira-kira 10 kilometer dari bandar Balao di wilayah Guayas.

Gempa bumi nampaknya tidak menyebabkan tsunami, kata pihak berkuasa.

Agensi komunikasi presiden berkata gempa itu menyebabkan 11 orang maut di wilayah El Oro dan seorang maut di wilayah Azuay, manakala beberapa orang sedang dirawat kerana cedera.

Agensi itu juga berkata beberapa rumah, pusat pendidikan dan kesihatan rosak dan beberapa jalan raya terhalang oleh tanah runtuh akibat gempa bumi. Lapangan terbang Santa Rosa mengalami kerosakan kecil, tetapi masih beroperasi.

Sekretariat Pengurusan Risiko Ecuador berkata dalam satu kenyataan awal bahawa kematian di wilayah Azuay berlaku apabila dinding runtuh menimpa sebuah kenderaan. Di wilayah lain, kerosakan struktur termasuk dermaga yang runtuh dan tembok runtuh di sebuah pasar raya.

Agensi itu berkata bahawa syarikat minyak milik kerajaan Petroecuador sudah berpindah dan menggantung operasi di pelbagai kemudahan sebagai langkah berjaga-jaga, namun tiada kerosakan dilaporkan.

Ernesto Alvarado, penduduk Isla Puna berhampiran pusat gempa, memberitahu Reuters, sambil menambah bahawa beberapa rumah telah runtuh bahawa mereka semua berlari keluar ke jalan dan mereka sangat takut.

Gempa awal itu diikuti oleh dua gegaran susulan yang lebih lemah pada jam berikutnya, menurut Institut Geofizik Ecuador.

Pihak berkuasa Peru berkata gempa itu dirasai di wilayah utara negara itu, dan tiada laporan segera mengenai bahaya kepada orang atau struktur.

Sumber: Harian Metro

 

Artikel Lain

Gempa Bumi Turkiye, Penduduk Jual Lembu & Kereta, Ini Sebabnya.

Gempa Bumi Turkiye, Penduduk Jual Lembu & Kereta, Ini Sebabnya. | Seorang wanita warga emas sanggup menjual lembunya berharga 13,000 lira (kira-kira RM3,000) bagi mendapatkan wang untuk diberikan kepada kerajaan bagi membantu mangsa gempa bumi di Turkiye.

Sarigul Kacan, 70, dari Akyaka, sebuah bandar di sempadan timur Turkiye dengan Armenia mewakili solidariti kepada mangsa gempa bumi 7.8 magnitud minggu lalu yang mengorbankan hampir 40,000 orang.

Penduduk setempat sanggup melakukan apa mereka mampu untuk membantu berjuta-juta orang yang kehilangan rumah, pekerjaan dan harta benda di negara itu.

Saluran berita Turkiye menyiarkan liputan orang yang membungkus kotak makanan, pakaian dan barangan keperluan untuk dihantar kepada mangsa terselamat.

Kacan berkata kepada media tempatan bahawa beliau menjual lembu dan akan memberikan wang itu kepada gabenor daerah untuk kebaikan mereka yang terkorban dan berada di bawah runtuhan.

Penduduk kampung di wilayah lain di Turkiye turut menjual lembu berharga mereka.

Di wilayah timur Erzurum, Nazime Kilic yang pernah terselamat daripada gempa bumi pada 1983 menjual lembu jantan kesayangannya pada harga AS$1,220 (kira-kira RM5,371) dan memberikan wang itu kepada agensi bencana Turki, lapor berita DHA.

Wanita itu berkata, mempunyai lapan anak dan memberitahu mereka bantulah semampunya.

Sakine Tanrikulu yang membesarkan anak lembunya di tengah Anatolia untuk ziarah Muslim, menjualnya tanpa teragak-agak seperti dilakukan oleh Gulper Tosun di barat Turkiye, yang menyerahkan anak lembu kesayangan dan mengumpulkan AS$960 (kira-kira RM4,226) setiap satu.

Seorang lagi mangsa gempa Erzurum yang terselamat, Cafer Gunes memberikan wang simpanannya untuk menunaikan haji berjumlah AS$2,120 (kira-kira RM9,333).

Sadullah Sezer pula menjual keretanya sekitar AS$5,000 (kira-kira RM22,000) untuk dihantar kepada agensi bencana.

Katanya kepada media tempatan bahawa mahu membantu negeri ini dan gembira menjual keretanya untuk membantu mereka yang memerlukan.

Di wilayah Bursa barat laut, Serkenaz mengait baju sejuk tanpa henti untuk mangsa yang terselamat berikutan suhu yang rendah di kawasan terjejas.

Di Elbistan berhampiran pusat gempa di wilayah Kahramanmaras, suhu menjunam sehingga -15 darjah Celsius pada sebelah malam.

Kebaikan penduduk turut ditujukan kepada pasukan penyelamat asing apabila mereka diberikan hidangan panas secara percuma.

Sumber: Harian Metro

Share.

Leave A Reply