KUALA LUMPUR – Dua pekerja keselamatan kren disahkan meninggal dunia setelah sebuah kereta melanggar belakang kren yang berada di bahu jalan berhampiran Kuen Cheng High School, Jalan Syed Putra, Bukit Seputeh, di sini, awal pagi tadi.

Pusat Gerakan Operasi menerima panggilan kecemasan sekitar pukul 3.46 pagi dan seramai 10 anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Hang Tuah telah dikerahkan ke lokasi kejadian.

Menurut komander operasi, Pegawai Bomba Kanan II (PBK II), K. Segar berkata, kemalangan jalan raya berlaku apabila sebuah kereta jenis Proton Saga melanggar belakang kren yang diletakkan di bahu jalan.

Katanya, kemalangan tersebut melibatkan tiga lelaki iaitu seorang pemandu dan dua pekerja keselamatan.

“Sebaik tiba di lokasi kejadian, kita mendapati pemandu kereta berkenaan tersepit di bahagian pemandu.

“Dua lagi mangsa iaitu pekerja keselamatan bertugas menjaga kren telah disahkan maut ditempat kejadian,” ujarnya dalam kenyataan hari ini.

Menurutnya lagi, mangsa telah diserahkan kepada pihak polis untuk tindakan lanjut.

Sumber: Kosmo

 

Baca Juga: Pegawai Polis M4ut Kemalangan Ngeri, Kepala Terputus Rempuh Penghadang Jalan

Seorang pegawai polis dilapor terputus kepala selepas kereta yang dipandunya merempuh penghadang jalan dalam kejadian di Thailand, lapor The Thaiger.

Pegawai yang berusia 30 tahun itu dilaporkan terbunuh di lokasi kejadian apabila penghadang sepanjang 10 meter yang dirempuh menusuk bahagian pemandu dan mengheret keretanya sebelum melanggar tiang elektrik di hujung jalan.

Kepala terputus kereta terbabas

Menurut laporan tempatan, kemalangan ngeri itu berlaku sekitar jam 12:15 pagi di hadapan sebuah sekolah di wilayah tengah Chai Nat.

Memetik Thaiger, insiden tersebut berlaku apabila mangsa memandu pulang dari tempat kerja (dalam keadaan yang laju) dan cuba memotong kereta di hadapannya.

Malangnya, kereta yang dipandunya hilang kawalan lalu merempuh penghadang lalu lintas di sebelah kiri jalan.

Akibat hentakan yang kuat, penghadang tersebut dikatakan telah tersasar dari tempat asal lalu mengheret keretanya.

Malah, kejadian serupa dilapor berlaku pada 7 Februari di Jalan Sa Boat-Chai Badarn di wilayah tengah Lopburi yang melibatkan seorang lelaki berusia 29 tahun (pemandu) dan penumpangnya berusia 18 tahun yang disahkan terkorban.

Susulan itu, pemandu dikatakan melarikan diri dari kemalangan dan hanya mengalami kecederaan ringan. Bagaimanapun, punca kemalangan masih dalam siasatan selain pemandu diarahkan untuk menjalani ujian dadah dan alkohol.

Dalam kejadian yang lain berlaku sekitar dua minggu lalu melibatkan seorang pegawai polis yang dipercayai mabuk telah merempuh sebuah kereta di daerah Bang Khen, Bangkok.

Tiga daripada empat orang mangsa yang cedera disahkan mengalami cedera parah dan dihantar ke hospital untuk rawatan susulan.

Menurut rekod data dari Thai Road Safety Collaboration (Thai RSC), seramai 2,099 orang terkorban akibat kemalangan jalan raya di Thailand sepanjang 1 Januari hingga 15 Februari tahun ini.

Manakala, seramai 106,133 orang yang mengalami kecederaan dalam tempoh yang sama malah, Chiang Mai dikatatakan wilayah yang mempunyai rekod kemalangan yang tertinggi.

Sumber: KMN

Share.

Leave A Reply