Akibat Menghina Mahkamah, Bekas Ahli Majlis Tertinggi UMNO Dipenjara Sebulan | Atas tuduhan menghina mahkamah dengan mengugut saksi perbicaraan kes 1Malaysia Development Berhad (1MDB), bekas ahli majlis tertinggi UMNO, Datuk Lokman Noor Adam telah dijatuhkan hukuman penjara selama sebulan oleh Mahkamah Tinggi.

Akibat Menghina Mahkamah, Bekas Ahli Majlis Tertinggi UMNO Dipenjara Sebulan

Hakim Collin Lawrence Sequerah membuat keputusan itu selepas Lokman didapati bersalah atas kesalahan berkenaan dan memerintahkannya menjalani hukuman penjara bermula Khamis. mahkamah membenarkan permohonan Lokman yang diwakili peguam, Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah agar hukuman penjara ditangguhkan sementara menunggu rayuan di Mahkamah Rayuan.

Mahkamah kemudian memerintahkan Lokman dikenakan bon jaminan RM3,000 dengan seorang penjamin.

Pada 22 Oktober 2019, Sequerah memberi kebenaran kepada Peguam Negara ketika itu Tan Sri Tommy Thomas untuk memulakan prosiding komital terhadap Lokman kerana tindakan responden yang didakwa menghina mahkamah sebanyak dua kali pada 25 September 2019.

Pada 14 Januari 2020, Sequerah menolak permohonan Lokman untuk mengetepikan kebenaran yang diperoleh Thomas dan responden juga gagal dalam rayuannya di Mahkamah Rayuan serta Mahkamah Persekutuan untuk membatalkan keputusan Mahkamah Tinggi.

Thomas, yang dilantik sebagai Peguam Negara pada 4 Jun 2018 oleh Perdana Menteri ketika itu, Tun Dr Mahathir Mohamad, bagi tempoh dua tahun menggantikan Tan Sri Mohamed Apandi Ali sebelum mengambil keputusan meletak jawatan pada 29 Februari 2020, memulakan prosiding komital terhadap Lokman dan memohon perintah supaya responden dipenjara atau didenda atas tindakannya menghina mahkamah.

Menurut Thomas, pada 25 September 2019, Lokman dalam satu temu bual mengeluarkan perkataan berbaur ancaman atau ugutan terhadap Amhari Efendi kerana memberi keterangan pada perbicaraan bekas perdana menteri itu di Mahkamah Tinggi.

Lokman membuat laporan polis pada hari yang sama terhadap Amhari Efendi, yang merupakan saksi pendakwaan kelapan, berhubung keterangan saksi itu pada perbicaraan berkenaan. matlamat atau tujuan tindakan responden itu ialah untuk mengganggu dan menakut-nakutkan Amhari Efendi, saksi lain dan mana-mana saksi berpotensi untuk tampil memberi keterangan terhadap Najib dalam perbicaraan kes 1MDB.

Sumber: Sinar Harian

Share.

Leave A Reply