Anak Masih Hidup Dlm Penjara. Keluarga Nyaris Bakar [email protected] Orang Lain. | Selama beberapa hari seorang bapa di Negeri Sembilan meratapi pemergian anak lelakinya, yang menurut pihak berkuasa meninggal dunia ketika ditahan di Penjara Sungai Buloh Selasa lalu (2 Mac).

Namun selepas itu mereka terkejut apabila anak mereka yang didakwa telah meninggal dunia dan hampir mengadakan upacara pembakaran rupanya masih hidup.

Menurut bapa mangsa, A.Chantren, 45, pada 3 Mac lalu dia menerima panggilan daripada Penjara Sungai Buloh yang memaklumkan anaknya telah meninggal dunia di Hospital Sungai Buloh.

Susulan panggilan itu dia telah ke hospital berkenaan untuk menuntut mayat ‘anaknya’ berusia 19 tahun itu.

“Bagaimanapun, saya binggung kerana mayat itu langsung tidak menyerupai wajah anak saya selain ada kesan jahitan akibat bedah siasat dan berkepala botak.

“Hanya beberapa jam sebelum upacara pembakaran bakar mayat, hospital telah telefon dan kata anak saya masih hidup. Kami sekeluarga terkejut, jadi mayat siapa yang ada di dalam rumah kami,”katanya ketika ditemui dirumahnya semalam.

Ekoran kejadian itu katanya, dia dan keluarga sedikit terganggu emosi selepas banyak mengeluarkan perbelanjaan untuk upacara pembakaran mayat yang bukan anaknya itu.

Sumber: Kosmo

Baca Juga: Lepas 6 Hari Hilang. Akhirnya [email protected] Ditemui Dlm Bilik Hotel. 

PETALING JAYA – Kehilangan seorang penuntut doktor falsafah (PhD) Universiti Putra Malaysia, sejak 26 Februari lalu akhirnya terjawab apabila ditemui maut akibat positif Covid-19 di sebuah hotel di Kuala Lumpur, semalam.

Mangsa dikenali sebagai Jordan Anak Maria, 32, kali terakhir dijejaki adalah di Balai Trafik Polis, Ipoh, pada 26 Februari lalu sekitar pukul 5.57 petang kerana ingin membuat laporan polis setelah terlibat dalam kemalangan kecil.

Adiknya, Patricia Pashella Lampon, 22, berkata, selesai membuat laporan tersebut, mendiang bergerak ke Kuala Lumpur dan ada membuat laporan kehilangan dokumen di Balai Polis Brickfields, Kuala Lumpur pada keesokan harinya kira-kira pukul 3.46 pagi.

Selepas itu, jelasnya, mendiang mulai hilang jejak dan tidak dapat dihubungi oleh ahli keluarga sehinggalah berita sedih tentang kematian mangsa akhirnya diterima semalam.

“Mendiang yang bekerja sebagai seorang guru tiba di Semenanjung sejak 21 Februari lalu bagi menyiapkan penulisan tesisnya dalam bidang Politik dan Kerajaan.

“Kali terakhir berhubung, dia ada beritahu yang dia terlibat dalam kemalangan kecil dan ingin membuat laporan polis di Balai Trafik Polis, Ipoh. Saya ada beritahu dia untuk hubungi saya semula selepas itu, tetapi tiada.

“Sejak 26 Februari itu, mendiang hilang tidak dapat dijejaki. Kami telefon rakan-rakannya pun, tetapi tiada seorang pun yang tahu. Kami ahli keluarganya sedia maklum mendiang dalam keadaan kurang sihat dan stress sebagai seorang pelajar. Tetapi tidak tanya lebih-lebih sebab ingin hormati privasi dia,” katanya ketika dihubungi Kosmo!

Tambahnya, mendiang yang merupakan anak sulung daripada tiga beradik tidak menunjukkan sebarang gejala positif Covid-19 kerana mungkin mendiang sendiri tidak mengetahui dia menghidapi penyakit tersebut.

Dalam pada itu, Patricia berkata, penerimaan keluarga sangat berat dan sedih kerana tidak menyangka mendiang akan ‘pergi’ dahulu kerana mendiang merupakan seorang yang sangat aktif dalam menuntut ilmu.

“Mendiang jenis periang, adakalanya dia tegas khusus dalam pendidikan. Dia jenis bercita-cita tinggi dan suka buat kajian. Sejak dari zaman dia belajar, dia sangat aktif menyandang jawatan-jawatan tinggi.

“Dia juga peramah dan pandai membina ‘networking’ dengan orang ramai. Mendiang juga pernah menjadi Felo Perdana di bawah Kementerian Kemajuan Desa dan Wilayah.

“Disebabkan oleh positif Covid-19, kami (ahli keluarga) tidak dapat melihat jasad mendiang sebab prosedur yang telah ditetapkan. Namun tetap berharap walaupun abu mendiang, dapat dibawa semula ke Miri, Sarawak,” katanya.

Sumber: KMN

Share.

Leave A Reply