Anak Selalu Kencing Malam? Cuba Lakukan 11 Cara Ini Untuk Mengatasinya.| KHALIFAH MEDIA NETWORKS – Anak Selalu kencing malam? Faktor kencing malam atau bedwetting bukanlah sebab malas bangun atau tak sempat ke bilik air, tapi ia adalah sebahagian daripada proses peralihan biologi anak-anak. Masalah ini boleh terjadi kepada semua kanak-kanak tidak terkecuali anak anda, apatah lagi jika anak anda sudah mula bersekolah.

Anak Selalu Kencing Malam? Cuba Lakukan 11 Cara Ini Untuk Mengatasinya.

Sabar ye Ibu Ayah. Sebenarnya, kencing malam memang kerap terjadi apabila anak di bawah lima tahun mula beralih fasa bercerai lampin. Ia adalah perkara normal bagi anak-anak di usia itu kerana mereka masih belum tahu cara untuk mengawal pundi kencing sepenuhnya. Proses ini mengambil masa dan bukanlah semudah yang kita sangkakan.

Bayangkan anak-anak yang sudah terbiasa kencing dalam lampin setiap hari, mereka perlu sedikit masa untuk beradaptasi dengan perubahan apabila meningkat usia. Keseluruhan proses mengawal pundi kencing ini melibatkan kombinasi otot, saraf, ‘spinal cord’ dan otak.

Jika anak anda kencing malam, apa yang anda perlu lakukan? Kami kongsikan di bawah bagaimana untuk mengatasi masalah ini.

 1. Jika anak anda dalam lingkungan umur yang sesuai untuk bercerai lampin, mulakan cara didikan dengan tidak memberikan anak menyusu botol dua atau tiga jam sebelum waktu tidurnya. Elakkan juga memberi anak minuman berkafein atau berkarbonat pada waktu malam kerana kafein hanya akan membuatkan anak anda untuk kencing lebih kerap.
 2. Latih si kecil untuk ke bilik air sebelum masuk tidur.
 3. Pesan pada anak anda untuk bangun ke bilik air jika terasa ingin membuang air kecil. Jika anak anda takut untuk ke tandas seorang diri, pesan padanya untuk mengejutkan anda jika ingin membuang air kecil.
 4. Bagi mengelakkan anak takut ke bilik air, sentiasa nyalakan lampu di tandas bagi memudahkannya jika terjaga daripada tidur.
 5. Buat permulaan, kejutkan anak anda daripada tidur untuk pergi membuang air kecil selepas beberapa jam mereka tidur. Lama-kelamaan, mereka akan biasa dengan rutin tersebut.
 6. Berikan pujian pada anak anda jika dia berjaya untuk tidak kencing malam. Namun, jika ada beberapa kali anak anda terkencing malam, jangan mudah menghukum atau memarahi mereka.
 7. Letakkan plastik pada tilam supaya mudah untuk anda membersihkan tilam dan menjaga kebersihan tilam daripada terkena air kencing.
 8. Ajar anak anda tentang kebersihan dengan memberitahu mengapa mereka tidak boleh kencing malam.
 9. Luangkan masa bersama anak sebelum tidur. Berikan mereka pelukan dan ciuman sebelum tidur agar mereka rasa tenang.
 10. Jika masalah kencing malam anak anda kronik, cuba kaedah hypnosis yang dikatakan berkesan untuk menangani masalah kencing malam.
 11. Buat jadual tentang kencing malam anak anda. Ingat! Jadual yang dibuat bukan untuk memalukannya tetapi untuk memberi semangat kepadanya. Sebagai contoh, anda boleh tandakan bintang pada hari yang dia tidak kencing malam. Hal ini akan membantunya bersemangat untuk berusaha tidak kencing malam.

Sebagai ibu bapa, anda perlu banyak bersabar. Sentiasa berfikiran positif dalam menghadapi masalah ini. Anggap ia sebagai satu peluang untuk anda merapatkan diri dengan anak anda. Selain itu, anda juga perlu meniupkan semangat kepada anak untuk berhenti daripada kencing malam.

Beritahu anak anda masalah kencing malam turut dihadapi oleh kanak-kanak lain. Terangkan kepadanya bagaimana masalah itu berlaku dan cara mencegahnya. Jika semua usaha tidak berhasil, mintalah bantuan doktor. Doktor akan memberikan ubat bagi menangani masalah kencing malam.

 

Sumber: Hello Doktor

Share.

Leave A Reply