Anwar Ibrahim Sah Perdana Menteri Ke-10 | Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah berkenan untuk melantik Ahli Parlimen Tambun, Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai Perdana Menteri Malaysia ke-10 selaras dengan kuasa Baginda yang diperunfukkan di bawah Perkara 40(2)(a) dan Perkara 43(2)(a) Perlembagaan Persekutuan.

Istana Negara dalam satu kenyataan berkata, keputusan itu dimaklumkan selepas Seri Paduka Baginda berkenan berangkat menghadiri dan mempengerusikan Perbincangan Khas Raja-Raja Melayu di Istana Negara, hari ini.

Pada sesi Perbincangan Khas yang berlangsung bermula pada 11.00 pagi itu, Seri Paduka Baginda telah berkenan mewasalkan kepada Duli-Duli Yang Maha Mulia Raja-Raja Melayu proses pelantikan Perdana Menteri baharu susulan daripada Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) pada 19 November 2022 lepas.

Sumber : Kosmo

Baca juga artikel ini :

Perbincangan Khas Raja-Raja selesai selepas 2 jam | Kesemua baki enam Raja-Raja Melayu telah berangkat pulang meninggalkan pekarangan Istana Negara bermula pukul 12.55 tengah hari tadi.

Antara yang terawal dilihat keluar adalah Sultan Terengganu, Sultan Mizan Zainal Abidin diikuti Sultan Selangor Sultan Sharafuddin Idris Shah dan Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah.

Keberangkatan pulang itu disusuli Sultan Kedah, Sultan Sallehuddin Sultan Badlishah, Raja Muda Perlis Tuanku Syed Faizuddin Putra Jamalullail dan Pemangku Raja Pahang, Tengku Hassanal Ibrahim Alam Shah Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah.

Difahamkan, Perbincangan Khas Raja-Raja Melayu itu berlangsung selama lebih dua jam yang bermula sejak pukul 11 pagi sehingga pukul 1 tengah hari.

Terdahulu, dua kenderaan rasmi Istana Johor dan Negeri Sembilan telah berangkat pulang terlebih dahulu meninggalkan Istana Negara sekitar pukul 11.57 pagi tadi.

Sebelum itu, Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah menitah perkenan untuk menganjurkan Perbincangan Khas Raja-Raja Melayu hari ini berhubung pelantikan Perdana Menteri ke-10.

Ia kerana, menurut hemat Baginda, tiada ahli Dewan Rakyat mendapat kepercayaan majoriti mudah untuk dilantik sebagai Perdana Menteri seperti yang diperuntukkan di bawah Perkara 43(2)(a) Perlembagaan Persekutuan.

Sumber : Kosmo 

Share.

Leave A Reply