Author: Miss Tata

Resepi Oreo Ice Cream Milk | Pernah tak korang menghadapi dilema dimana anak-anak tidak suka minum susu tetapi korang risau nutrisi dan tumbesaran mereka tidak mencukupi. Di sini kami nak kongsi satu resepi yang dapat menyelesaikan kerisauan korang iaitu Oreo Ice Cream Milk. Mudah je nak buat. Insya-Allah anak-anak pasti suka. Bahan-Bahan: 1. 6 paket biskut oreo 2. Sekotak susu segar (nak letak berbagai perisa pun boleh) Cara Buat Resepi Oreo Ice Cream Milk: 1. Ambil sepaket biskut oreo dan hancurkan secara kasar dengan lesung batu. 2. Gunting paket biskut tersebut. 3. Masukkan susu segar ke dalam paket biskut oreo tersebut. 4. Ulang…

Read More

Resepi Cara Buat Masakan Daging Black Pepper Mudah | Ibu-ibu di luar sana ada idea ke nak masak apa untuk makan tengahari ni? Mesti pening nak masak apa yang sedap kan. Kalau masih belum ada idea meh tengok resepi masakan Resepi Cara Buat Masakan Daging Black Pepper Mudah daripada Khairulaming. Mudah dan sedap. Bahan-bahan Daging Black Pepper: 300g daging Garam secukup rasa 3 sudu sos lada hitam (untuk perap daging) 3 ulas bawang putih 2 inci halia 1 sudu sos tiram ½ sudu lada hitam 2 sudu sos lada hitam (untuk kuah daging black pepper) ½ biji bawang holland Lada benggala…

Read More

Resepi Cara Masak Cucur Ikan Bilis Rangup | Petang-petang tengah hujan, sambil nak tunggu makan malam, mesti perut mudah je untuk berkeroncong lapar kan. Kami cadangkan anda untuk cuba masak cucur ikan bilis rangup yang sedap dimakan dengan air kopi atau teh panas. Sempoi beb. Jom kita masak Cucur Ikan Bilis. Cucur Ikan Bilis sesuai dijadikan kudapan pagi atau petang. Resepi mudah dan ringkas untuk seisi keluarga menikmati bersama. Resepi masakan Cucur Ikan Bilis daripada khairulaming. Bahan-bahan Cucur Ikan Bilis: 2 cawan tepung gandum 2 biji bawang merah 1 genggam ikan bilis 2 cawan air suam Cara-cara Memasak Cucur Ikan Bilis:…

Read More

Resepi Pizza Homemade Simple Guna Iron Baju | Teringin nak makan Pizza, tapi kedai pizza semua jauh-jauh. Haa!! Di sini kami nak kongsikan satu resepi yang sangat sesuai untuk orang-orang bujang yang malas nak keluar cari pizza tapi teringin nak makan pizza. Resepi ni bukan untuk orang yang bekerje je tapi sesuai untuk adik-adik yang duduk di asrama. Senang je nak buat, tak perlu susah-susah pergi beli jauh-jauh. Jom la cuba buat resepi pizza homemade simple guna iron baju dari khairulaming ni. Bahan-Bahan Buat Resepi Pizza Homemade Simple: 2 keping roti (2 slices white bread) 1 batang sosej (1 hot dog) 2…

Read More

Resepi Pisang Goreng Cicah Sambal Kicap Power | Pisang goreng cicah sambal kicap ni style orang Johor makan. Jadi korang yang asal dari mana2 negeri ni boleh cuba style resepi ni untuk rasa kelainan sikit. Takda la asyik cicah dengan cili sos je kan. Hehehe. Mari kita sama-sama cuba resepi ni daripada Khairulaming. Bahan-bahan Buat Sambal kicap: 3 ulas bawang putih 3 tangkai cili 2 sudu bawang goreng 1 sudu gula 4-5 sudu kicap manis Limau Bahan- Bahan Pisang Goreng: Pisang 2 cawan tepung beras 4 sudu tepung jagung Sedikit kunyit ½ sudu kecil tepung penaik ½ sudu kecil garam…

Read More

Resepi Masakan Mee Goreng Kicap Sedap Terangkat | Resepi Mee Goreng Kicap yang sedap dan ringkas untuk anda sekeluarga. Memang best kalau korang masak sendiri. Bahan-bahan murah jer nak beli dan korang boleh letak banyak mana sayur, ayam, sotong ikut suka koranglah. Hehe. Jadi puas hati kalau masak sendiri. Jom kita layan video resepi masakan Mee Goreng Kicap daripada Khairulaming. Bahan-bahan Mee Goreng Kicap: 400g mee kuning (cuci dan toskan) 1 biji telur (pukul sedikit) 2 sudu kicap pekat 2 sudu kicap manis 1 sudu sos cili 1 biji bawang merah (dihiris halus) 3 ulas bawang putih (dihiris halus) 150g…

Read More

Resepi Lala Masak Pedas Yang Menyengat | Bagi peminat makan seafood macam tak sah pulak kalau korang tak pernah cuba masakan lala. Ada pelbagai jenis masakan untuk lala ni. Tapi admin nak cadangkan kat korang resepi lala masa pedas yang menyengat ni. Kepada peminat lala yang pening tak tahu nak masak apa dengan makan laut ni, boleh la cuba resepi Lala Masak Pedas Yang Menyengat ni. Lagi-lagi korang yang minat dengan masakan pedas, memang padu kalau cuba resepi Lala Masak Pedas ni. Jom kita cuba resepi masakan daripada Khairulaming. Bahan-Bahan Membuat Resepi Lala Masak Pedas: 3 ulas bawang putih 1 inci…

Read More

Resepi Ayam Geprek Terliur Habis | Kepada kaum hawa yang tak tahu nak masak apa hari ni. Meh la kami nak kongsi satu resepi yang simple je. Apa kata jom kita try cuba buat resepi ayam geprek terliur habis versi simple oleh Khairulaming. Bahan-Bahan Buat Resepi Ayam Geprek  1. Bahan-Bahan Ayam Goreng  1/2 ekor ayam Garam 1 kotak kecil tepung Bestari (Boleh juga guna tepung pre-mix ayam jenama lain) 2 biji telur 2. Bahan-Bahan Sambal Ayam Geprek 4 biji bawang merah 4 ulas bawang putih 6 cili merah 13 cili padi Cara Buat Resepi Ayam Geprek 1. Salutkan ayam yang sudah diletak sedikit…

Read More