MUAR – Seorang bapa mengaku bersalah atas pertuduhan melakukan amang seksual fizikal serta merogol anak kandungnya sehingga hamil di Mahkamah Sesyen di sini semalam.

rogol anak

Tertuduh yang berusia 41 tahun yang bekerja kampung dihadapkan ke mahkamah atas lapan pertuduhan termasuk satu kes amang seksual fizikal terhadap anak perempuannya berusia 15 tahun sejak 2020.

Tertuduh membuat pengakuan bersalah di hadapan Hakim Abu Bakar Manat sebaik semua pertuduhan dibaca jurubahasa.

Bagi pertuduhan pertama, tertuduh didakwa melakukan amang seksual fizikal terhadap anaknya pada waktu malam tahun 2020 di sebuah rumah di Semerah, di sini.

Dia didakwa melakukan kesalahan mengikut Seksyen 14 (a) Akta Kesalahan Seksual Terhadap Kanak-Kanak 2017, dan dibaca bersama Seksyen 16 akta sama yang memperuntukkan hukuman penjara sehingga lima tahun dan juga sebatan.

Bagi pertuduhan kedua hingga kelapan, tertuduh didakwa merogol anak kandungnya itu sejak Oktober 2020 sehingga 5 Jun lalu dengan semua kejadian berlaku di rumah yang sama.

Tertuduh didakwa melakukan kesalahan mengikut Seksyen 376 (3) Kanun Keseksaan yang boleh dipenjara sehingga 30 tahun dan juga 10 sebatan.

Mengikut fakta kes, tertuduh didakwa melakukan perbuatan terkutuk tersebut ketika ketiadaan ahli keluarganya di rumah.

Kejadian itu hanya terbongkar selepas sesi pemeriksaan kesihatan dijalankan di sekolah mangsa dan mendapati berlaku perubahan fizikal pada tubuhnya.

Mangsa ketika itu tidak mengetahui dia mengandung sebelum membuat laporan polis terhadap tertuduh.

Timbalan Pendakwa Raya, Nur Sulehan Abd Rahman kemudian meminta mahkamah menetapkan satu tarikh bagi membolehkan pihaknya mendapat laporan DNA (asid deoksiribonukleik), laporan perubatan dan rekod jenayah lampau tertuduh.

Pihak pendakwaan juga tidak menawarkan jaminan terhadap tertuduh dan mahkamah menetapkan 16 Julai ini sebagai sebutan semula kes berkenaan.

Sumber : Kosmo

 

 

ARTIKEL LAIN YANG BOLEH DIBACA

Buruh Mengaku Tidak Bersalah Rog0l Dan Liw4t Tiga Orang Anak Sendiri

KUALA TERENGGANU – Seorang buruh mengaku tidak bersalah di Mahkamah Sesyen di sini pada Isnin atas tujuh pertuduhan merogol dan meliwat tiga anaknya dalam kejadian antara Oktober 2022 sehingga Mei tahun ini.

Tertuduh berusia 38 tahun itu membuat pengakuan selepas pertuduhan ke atasnya dibacakan di hadapan Hakim Nooriah Osman.

Mengikut pertuduhan pertama, tertuduh didakwa melakukan hubungan seks dengan anaknya yang berusia 12 tahun di sebuah rumah di Batu Rakit, Kuala Nerus kira-kira jam 12 hingga 1 tengah hari pada Mac tahun lalu.

Bagi pertuduhan kedua, tertuduh didakwa melakukan perbuatan sama ke atas mangsa kira-kira jam 11 pagi di lokasi dan tarikh yang sama.

Untuk pertuduhan ketiga, tertuduh didakwa mengulangi perbuatan sama ke atas mangsa antara jam 10 hingga 11 pagi pada Disember 2022 di lokasi yang sama.

Tertuduh didakwa melakukan kesalahan di bawah Seksyen 377CA Kanun Keseksaan yang membawa hukuman penjara tidak kurang lapan tahun dan tidak lebih 30 tahun serta sebatan.

Tertuduh turut berdepan dakwaan merogol anaknya yang berusia 13 tahun antara jam 2 hingga 3 petang di lokasi sama antara Oktober hingga November tahun lalu.

Dia juga didakwa mengulangi perbuatan sama terhadap mangsa antara jam 2 petang pada Mei tahun ini di lokasi yang sama.

Lelaki itu didakwa mengikut Seksyen 376 (3) Kanun Keseksaan yang membawa hukuman penjara sehingga 30 tahun dan dikenakan sebat tidak kurang daripada 10 sebatan, jika sabit kesalahan.

Selain itu, tertuduh berdepan dua lagi pertuduhan liwat di bawah Seksyen 377C Kanun Keseksaan terhadap seorang lagi anaknya yang berusia sembilan tahun.

Perbuatan itu didakwa dilakukan antara jam 10 malam hingga 6 pagi pada Februari 2022 dan kira-kira jam 1 tengah hari pada Mac lalu di lokasi yang sama.

Sejurus pengakuan tidak bersalah tertuduh direkodkan, mahkamah menetapkan 12 Julai depan untuk tarikh sebutan semula kes dan tidak membenarkan tertuduh diikat jamin.

Kes dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya, Intan Nor Hilwani Mat Rifin manakala tertuduh tidak diwakili peguam.

Sementara itu, dalam prosiding berasingan, tertuduh berdepan pertuduhan memukul isteri berusia 30-an dengan kuali di Mahkamah Majistret, di sini.

Perbuatan itu didakwa dilakukan di rumah mereka di Batu Rakit, Kuala Nerus gara-gara isterinya tidak memasak sarapan.

Tertuduh didakwa di bawah Seksyen 323 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman penjara maksimum setahun atau denda RM2,000 atau kedua-duanya.

Majistret Mazrinie Mahmud tidak membenarkan tertuduh diikat jamin dan menetapkan 12 Julai depan bagi sebutan semula kes.

Sumber : SH

 

Share.

Leave A Reply