“Saya tahu, abah tak kuat hadapi kenyataan ni, jadi kami adik beradik kena kuat demi abah,” itu yang diluah kakak kepada mangsa yang dikhuatiri lemas di Sungai Pahang, di Kampung Batu Bor, di sini, pada Sabtu.

Farah Norain Mohd Fauzi, 22 memberitahu, bapanya, Mohd. Fauzi Mohamed Jidin, 52 yang tidak dapat menahan kesedihan meraung seorang diri di dalam biliknya selepas melihat tempat tidur adiknya.

Jelasnya, walaupun bapanya jarang berbual mesra dengan adiknya, namun sebagai bapa sudah pasti terasa kehilangan ini.

“Saya paling rapat dengan dia. Kali terakhir dia telefon saya Khamis minggu lepas, dan beritahu saya yang dia teringin nak makan masakan saya.

“Saya sedih bila teringat kata-kata dia. Saya tak dapat tunaikan hajat adik sebab saya dah kerja di Kuantan dan hanya masak kalau balik ke rumah,” katanya ketika ditemui KOSMO!.

Farah Norain berkata, antara makanan kegemaran adiknya itu ialah ayam masak kari dan goreng pedas.

Difahamkan, Faizal Akmal Fikri yang bekerja di kedai membasuh kereta merupakan anak bongsu kepada tujuh beradik yang tinggal bersama bapanya di Kampung Bukit Lada Awah, Temerloh.

Sementara itu, Mohd. Fauzi berkata, anaknya seorang yang periang itu tidak pernah memberi masalah kepada keluarga, malah tidak berat tulang untuk membantu sesiapa yang bermasalah.

“Saya memang tak tahu dia nak mandi di sini. Sebab kami bercakap perkara-perkara penting sahaja.

“Cuma, saya berharap sangat anak saya dapat dijumpai secepat mungkin. Itu sahaja harapan saya sebagai seorang bapa,” katanya.

Mohd. Fauzi yang juga berniaga kedai runcit memberitahu pernah meletakkan harapan kepada anaknya itu untuk menyertai pasukan penyelamat seperti tentera, polis dan bomba, namun Faizal Akmal Fikri tidak berminat untuk menyertainya.

Dalam perkembangan lain, Ketua Zon Dua Jabatan Bomba dan Penyelamat Pahang, Mohd Sobree Mohamed Salleh berkata, operasi mencari dan menyelamat (SAR) disambung bemula pukul 8 pagi dalam radius 10 kilometer (km) dari lokasi mangsa hilang.

Katanya, seramai 54 anggota bomba, polis, Angkatan Pertahanan Awam (APM) dan Persatuan Bulan Sabit Malaysia (PBSM) terlibat dalam operasi SAR.

“Kita melakukan operasi sehingga ke kawasan Jambatan Chenor iaitu dalam radius 10 kilometer dari lokasi mangsa hilang.

“Keadaan air sungai surut tapi deras. Namun operasi SAR masih diteruskan dengan bantuan sukarelawan dan penduduk kampung berdekatan,” ujarnya.

Sumber : Kosmo

 

ARTIKEL YANG BERKAITAN

Lelaki Dikhuatiri Lemas Selepas Mandi Seorang Diri Di Sungai Pahang

Seorang lelaki berusia 20 tahun dikhuatiri lemas selepas hilang ketika dipercayai sedang mandi di Sungai Pahang dekat Kampung Batu Bor, di sini, pada Sabtu.

Pegawai Pertahanan Awam Daerah Bera, Ahmad Azmi Nafiah berkata, dalam kejadian kira-kira pukul 4 petang itu berlaku ketika mangsa, Faizal Akmal Fikri Mohd Fauzi yang berasal dari Kampung Bukit Lada Awah, Temerloh dipercayai mandi berseorangan di sungai berkenaan.

“APM menerima panggilan kecemasan daripada Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan dan Keselamatan Kampung (JPKK) Batu Bor, Samsudin Taib yang memaklumkan kejadian tersebut pada pukul 5.15 petang.

“Seramai 10 anggota APM digegaskan ke lokasi kejadian bagi operasi mencari dan menyelamat (SAR),”katanya di sini hari ini.

Sementara itu, Pegawai Perhubungan Awam, Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) Pahang, Zulfadli Zakaria berkata, seramai sembilan anggota bomba dari Balai Bomba dan Penyelamat Triang bergegas ke lokasi kejadian bagi melakukan SAR di sekitar lokasi kejadian.

“Berdasarkan siasatan awal, mangsa dipercayai berseorangan. Malah motosikal serta selipar milik mangsa didapati ada di lokasi kejadian,” ujarnya.

Sumber : Kosmo

Share.

Leave A Reply