Bapa [email protected] Dua Anak Kandung Bawah Umur | Gara-gara mahu memuaskan nafsu serakahnys sendiri, seorang bapa tergamak merogol dua anak kandungnya yang masih di bawah umur.

Memetik laporan Oke News, suspek yang berusia 39 tahun melakukan perbuatan terkutuk itu ketika di bawah pengaruh alkohol dan pada saat itu, isterinya berada di rumah. Menurut sumber, suspek melakukan perbuatan tersebut terhadap dua anak kandungnya yang berusia 12 dan 14 tahun. Kejadian tersebut berlaku sebanyak dua kali iaitu pada tahun 2019 dan 2022.

Mengulas lanjut, Ketua polis Pringsewu, Iptu Hasbulloh berkata, pendedahan kes itu bermula apabila ibu saudara mangsa curiga melihat tingkah laku pelik kedua-dua mangsa.

Pada awalnya kedua-dua mangsa tidak mengaku, tetapi selepas didesak akhirnya mereka memberitahu mengenai apa yang berlaku.

Susulan daripad itu, ibu saudara mangsa memaklumkan kepada ibu mangsa sebelum satu laporan polis dibuat. Difahamkan, suspek didakwa tergamak melepaskan nafsu serakahnya terhadap dua anak kandungnya kerana isterinya sedang haid dan tidak boleh melayannya.

Suspek didakwa di bawah akta perlindungan kanak-kanak, yang boleh membawa hukuman penjara 15 tahun jika disabit bersalah.

Sumber: Oh Bulan

 

Artikel Lain

Buruh Ladang Rogol Anak Tiri Umur 12 Tahun, Ini Hukuman Yang Dikenakan

Seorang lelaki dijatuhi hukuman penjara 15 tahun dan sepuluh sebatan oleh Mahkamah Sesyen di sini hari ini selepas mengaku bersalah merogol anak tirinya pada Ogos tahun lalu.

Buruh Ladang Rogol Anak Tiri Umur 12 Tahun, Ini Hukuman Yang Dikenakan

Hakim, Awang Kerisnada Awang Mahmud menjatuhkan hukuman itu terhadap tertuduh, Lius Jappa, 41, yang mengaku bersalah selepas pertuduhan dibacakan terhadapnya.

Mengikut pertuduhan, tertuduh warga Indonesia yang bekerja sebagai buruh ladang didakwa merogol mangsa yang berusia 12 tahun, di sebuah rumah kongsi di Batu 17, Jalan Bukit Quoin dekat sini, kira-kira jam 8 pagi antara 1 hingga 30 Ogos, tahun lalu.

Tertuduh didakwa mengikut Seksyen 376(2)(d) Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara tidak kurang sepuluh tahun dan tidak lebih dari 30 tahun dan juga hukuman sebat jika sabit kesalahan.

Terdahulu, Timbalan Pendakwa Raya, Mohd Suhaimi Suriana dalam hujahnya memohon mahkamah menjatuhkan hukuman berat ke atas tertuduh dengan mengambil kira faktor kepentingan awam selain kesan trauma yang dialami mangsa.

Jelasnya, sebagai seorang bapa, tertuduh sewajarnya memberi perlindungan kepada mangsa tanpa mengira status sama ada anak kandung ataupun anak tiri, sebaliknya tertuduh bertindak merogol mangsa sehingga hamil tujuh bulan.

“Pendakwaan juga mengambil kira faktor trauma dialami mangsa, yang mana dalam kes ini mangsa yang masih muda (12 tahun) kelak terpaksa menjalani kehidupan sebagai seorang Ibu tunggal tanpa suami dan anak tanpa ayah.

“Rayuan yang dikemukakan tertuduh juga sedikit pun tidak menunjukkan perasaan insaf atau menyesal atas perbuatan yang telah dilakukannya,’ tegasnya.

Mahkamah kemudiannya memerintahkan tertuduh, dipenjara 15 tahun dan sepuluh sebatan berkuat kuasa dari tarikh tangkapan iaitu pada 22 September 2022, serta dirujuk ke Jabatan Imigresen Malaysia untuk diusir pulang ke negara asal sebaik selesai menjalani hukuman.

Berdasarkan fakta kes, pada 21 September 2022, kira-kira jam 11.30 pagi mangsa telah dirujuk ke Unit Kecemasan Hospital Tawau oleh guru sekolahnya selepas mengesyaki keadaan perut mangsa seperti wanita mengandung.

Hasil pemeriksaan lanjut oleh doktor bertugas mengesahkan mangsa hamil tujuh bulan sebelum laporan polis dibuat.

Sumber : Berita Harian

Share.

Leave A Reply