Budak Tiga Tahun Tertembak [email protected] Kakak |┬áSeorang kanak-kanak perempuan berusia tiga tahun di Amerika Syarikat (AS) secara tidak sengaja membunuh kakaknya dengan pistol.

Syerif Harris County, Ed Gonzalez mengesahkan, kanak-kanak itu tidak sengaja menembak kakaknya berusia empat tahun.

Katanya, lima orang dewasa termasuk ibu bapa mereka berada di dalam rumah ketika kejadian yang berlaku di Houston, Texas, Ahad lalu.

Kanak-kanak berusia tiga tahun itu mencapai pistol separa automatik dan tertembak kakaknya.

Katanya, apabila ahli keluarga mendengar bunyi tembakan, mereka berlari ke dalam bilik tidur dan mendapati kanak-kanak perempuan berusia empat tahun itu berada di atas lantai dengan tidak bertindak balas.

Gonzalez berkata, tembakan itu tidak disengajakan.

Katanya, ia kelihatan seperti satu lagi kes tragis tentang seorang kanak-kanak mendapat akses kepada senjata api dan mencederakan orang lain.

Pusat Penyelidikan Pew mendedahkan, kira-kira 40 peratus isi rumah AS mempunyai senjata api dengan kebanyakan daripada mereka termasuk kanak-kanak.

Bagaimanapun, menurut Fakulti Kesihatan Awam, Universiti Johns Hopkins, kurang separuh daripada isi rumah yang mempunyai senjata, menyimpannya dengan selamat.

Tahun lalu saja, lebih 44,000 kematian senjata api dilaporkan di seluruh AS.

Tembakan adalah punca utama kematian dalam kalangan kanak-kanak bawah 18 tahun dengan hampir 1,700 kes, termasuk 314 di bawah 11 tahun, menurut Arkib Keganasan Senjata.

Texas yang mempunyai 30 juta penduduk adalah salah satu tempat paling mudah di negara ini untuk memperoleh senjata dan ia boleh dibawa di khalayak ramai tanpa sekatan.

Sumber: Harian Metro

 

Artikel Lain

Budak [email protected] Ditembak Rakan Berang Kalah Permainan Video

Budak [email protected] Ditembak Rakan Berang Kalah Permainan Video | Gara-gara kalah dalam permainan video, seorang kanak-kanak maut ditembak dengan pistol oleh rakan sepermainannya.

 

Pihak berkuasa berkata, insiden ganas di negeri timur Veracruz itu membabitkan dua budak lelaki iaitu mangsa yang berusia 11 tahun, manakala pelaku jenayah berkenaan berumur 10 tahun.

Suspek mengambil pistol dari rumah keluarga dan menembak mangsa di kepala pada Ahad selepas kecewa dan marah akibat kekalahannya ketika bermain di premis sewa permainan video.

Kanak-kanak itu dan keluarganya kemudian melarikan diri.

Ibu mangsa berkata kepada pemberita pada majlis pengebumiannya pada Selasa bahawa apa yang dia minta ialah membantunya untuk mencapai keadilan.

Ibu mangsa bertambah lagi bahawa anaknya meninggal dunia kerana ibu bapa kanak-kanak yang membunuh anaknya itu bersikap tidak bertanggungjawab kerana meninggalkan pistol di atas meja.

Veracruz adalah antara negeri paling ganas di Mexico akibat peperangan antara pengedar dadah.

Lebih 340,000 orang dibunuh di seluruh negara Amerika Latin itu sejak kerajaan mengerahkan tentera dalam perang melawan dadah pada 2006.

Sumber: Harian Metro

 

Anak Pegang Pistol Dirakam Dalam Kamera Keselamatan, Bapa Kena Tahan

Anak Pegang Pistol Dirakam Dalam Kamera Keselamatan, Bapa Kena Tahan | Seorang bapa ditahan hujung minggu lalu selepas kamera keselamatan berjaya merakam visual anaknya berusia empat tahun memegang pistol berisi peluru di Indiana, Amerika Syarikat.

SHANE Osborne. FOTO Agensi

Bapa kanak-kanak itu, dikenali sebagai Shane Osborne, 45, ditahan atas tuduhan pengabaian kanak-kanak di sebuah apartmen di Beech Grove, lapor Agensi Anadolu memetik WTHR.

Pegawai polis menemui sepucuk pistol sembilan milimeter yang berisi 15 butir peluru di lokasi kejadian.

Beliau melihat (video) pada keesokan harinya, dan walaupun beliau tahu hasilnya semasa menonton video itu, beliau masih takut.

Timbalan Ketua Polis Robert Mercuri berkata bahawa beliau tidak tahu bagaimana mereka boleh menonton video itu, sebagai seorang ibu bapa atau bukan ibu bapa tanpa merasa terkejut dan terganggu.

Osborne dijangka hadir ke mahkamah untuk perbicaraan awal, pada Selasa.

Sumber: Harian Metro

Share.

Leave A Reply