KUALA LUMPUR: Pasangan suami isteri menyifatkan kejadian angin kencang dan ribut di ibu negara petang semalam sehingga mengakibatkan dinding bilik rumah mereka tercabut, sebagai antara yang terburuk pernah berlaku sejak 55 tahun menghuni di Perumahan Awam Loke Yew, di sini.

Mangsa Nazri Nasir, 54, yang merupakan bekas tentera berkata kejadian berlaku terlalu pantas, sehingga beliau dan isterinya tidak sempat menyelamatkan beberapa barangan peribadi seperti pakaian dan barangan perhiasan rumah, daripada turut diterbangkan angin kencang.

Menceritakan kembali kejadian 7.25 malam itu, beliau dan isterinya berada di ruang tamu dan sedang bersiap sedia untuk menunaikan solat Mahgrib dalam keadaan hujan lebat di luar rumah ketika itu, disusuli dengan bunyi angin yang kuat.

“Isteri saya yang masuk ke bilik selepas itu tiba-tiba menjerit meminta tolong, apabila melihat dinding bilik terkopak dan tercabut ditiup angin. Angin terlalu kuat dan kejadian berlaku terlalu pantas sehingga saya tidak mampu berbuat apa-apa untuk menyelamatkan beberapa barangan dalam bilik,” katanya kepada Bernama di sini, hari ini.

Menurutnya selepas dinding diperbuat daripada kayu tercabut dibawa angin, air hujan mencurah-curah masuk menyebabkan barangan di dalam bilik berkenaan basah terkena tempias dan ‘banjir’.

Bagaimanapun, beliau bersyukur kerana keadaan hujan lebat dan ribut itu tidak berlarutan serta kembali reda tidak lama selepas itu.

“Isteri saya kemudian keluar meminta bantuan daripada jiran-jiran dan Alhamdulillah saya bersyukur kerana tiada orang awam yang cedera. Pihak Dewan Bandaraya Kuala Lumpur telah datang membaiki kediaman saya,” katanya.

Sementara itu, seorang saksi yang hanya ingin dikenali Juliana, 36, yang merupakan jiran kepada mangsa berkata dia mendengar mangsa menjerit meminta tolong kepada jiran, ketika kejadian ribut berkenaan.

“Ketika ribut saya nampak motosikal yang diletakkan di parkir jatuh kerana angin terlalu kuat dan saya melihat papan (bilik) milik mangsa tercabut,” katanya.

Pada masa yang sama beliau berharap pihak DBKL dapat mengambil inisiatif untuk menukar semua dinding kayu di Perumahan Awam Loke Yew kepada dinding batu, atas faktor keselamatan penduduk.

Beliau berkata kejadian berkenaan bukanlah pertama kali berlaku dan kali terakhir berlaku pada 2014.

Sumber : BuletinTV3

 

 

ARTIKEL LAIN YANG BOLEH DIBACA

[VIDEO] Bilik Pencawang Di Mid Valley Terbakar, Mid Valley Ditutup Sementara

Pusat beli-belah terkemuka negara, Mid Valley ditutup sementara sehingga satu tempoh yang akan diberitahu kelak.

Menerusi kenyataan pihak pengurusan Mid Valley City di akaun Facebooknya, pihaknya mengesahkan tiada kecederaan atau kemalangan jiwa dilaporkan dalam insiden kebakaran itu setakat pukul 11.38 pagi.

“Pihak pengurusan Mid Valley City ingin mengesahkan bahawa satu kejadian berlaku di premis kami awal pagi tadi.

“Kebakaran berlaku di sebuah pencawang luar sebelum api dikawal oleh Pasukan Tindakan Kecemasan. Anggota Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia tiba di tempat kejadian pada pukul 10.42 pagi.

“Anggota Bomba masih di tempat kejadian menjalankan semua siasatan yang diperlukan dan mengawal premis daripada sebarang gangguan operasi pusat membeli-belah,” katanya.

kepada bekalan kuasa akan dilaksanakan sehingga pihak berkuasa membenarkan pemulihannya.

“Mid Valley City akan ditutup sehingga diberitahu kelak. Kami memohon maaf atas sebarang kesulitan yang timbul dan ingin menegaskan bahawa keselamatan pembeli dan tetamu tetap menjadi keutamaan kami,” ujarnya.

Sumber : KMN

Share.

Leave A Reply