Dua Kaki Dipotong, Tangan Jadi Hitam Akibat Simptom Selesema | Seorang ibu kepada dua anak terpaksa dipotong kedua-dua belah kakinya selepas kesihatannya merosot secara mendadak akibat simptom seperti selesema.

Julianna Bransden, 44, baru saja menyambut Krismas pertama sejak wabak Covid-19 bersama ibu, ayah dan adik-beradiknya sebelum episod malang iu menimpanya, lapor Daily Star.

Guru sekolah rendah itu pada mulanya berasa kurang sihat, namun tetap meneruskan sambutan perayaan itu bersama keluarganya.

Selepas itu, mereka menerima berita ibu saudaranya di Ireland Utara meninggal dunia dan tidak lama kemudian, kesihatannya mula merosot sehingga mengubah hidupnya.

Malah, tangan Julianna bertukar menjadi hitam akibat simptom itu.

Kakaknya, Jac, berkata, doktor mendapati adiknya itu menghidap radang paru-paru yang agresif dan influenza ketika dia dimasukkan ke hospital.

Selepas berminggu-minggu bertarung nyawa, dia mengalami masalah teruk pada tangan dan kaki dan terpaksa menjalani pembedahan untuk memotong kedua-dua kakinya di bawah lutut.

Dia juga akan kehilangan kebanyakan jarinya kerana terjejas teruk oleh sepsis.

Katanya, mereka kini sangat yakin bahawa dia akan pulang. Dia sangat tabah dan sangat berdaya tahan. Dia bukan hanya tersenyum untuk gambar, dia benar-benar tersenyum.

Akibat masalah kesihatannya itu Julianna dirawat di Unit Rawatan Rapi (ICU) di hospital di Haverfordwest, Pembrokeshire, Wales selama 66 hari.

Sumber: Harian Metro

 

Artikel Lain

Kari Ayam Menyebabkan Lelaki Lumpuh & Hampir M@ti

Kari Ayam Menyebabkan Lelaki Lumpuh & Hampir M@ti | Seorang lelaki dilaporkan lumpuh dan nyaris mati selepas memakan kari ayam bhuna di sebuah restoran makanan India kegemarannya di London, lapor Daily Mail.

David Miller, 43, mengalami keracunan makanan yang teruk dan kemudiannya menyebabkan dia menghidapi Sindrom Guillian-Barré, penyakit autoimun yang jarang berlaku.

Bapa kepada dua anak itu berada di unit rawatan rapi kerana tidak dapat bernafas dengan baik serta menghabiskan masa berbulan-bulan di hospital untuk pulih.

David yang merupakan kontraktor web itu mula jatuh sakit pada 2016 dan kini telah memilih untuk bercakap mengenai penyembuhannya selama enam tahun.

David berkata bahawa ia agak menakutkan, mereka tidak akan kembali ke restoran itu lagi.

David berkata lagi, daripada mengalami kebas dan jarum dicucuk di tangan dan kaki, dia memerlukan kerusi roda untuk masuk ke hospital seminggu kemudian.

Menurutnya, sesetengah orang mati akibat sindrom ini, ia berfungsi dari bahagian hujung melalui teras dan boleh menghentikan pernafasan seseorang.

Katanya, bayangkan melihat badan kita dan cuba untuk bergerak tetapi tidak boleh.

David yang kini tinggal di Welbourn. Lincolnshire, mengesyaki bahawa semuanya berpunca daripada keracunan makanan kari ayam.

Memetik Daily Mail, ia berlarutan selama seminggu dan menyebabkan David menderita gastroenteritis selama dua bulan.

Keracunan makanan dan sakit perut bermakna sistem imunnya terjejas, dakwa David.

Dia baru kembali bekerja pada bulan Disember setelah berpindah rumah dari London ke Lincoln pada bulan yang sama rasa kebas dan kesemutan bermula.

Seminggu kemudiannya, David didiagnosis dengan sindrom Guillain-Barré, keadaan yang jarang berlaku dan serius yang boleh membawa kepada masalah seumur hidup.

Difahamkan bahawa ia berlaku apabila sistem imun yang lemah mula menyerang sel sarafnya sendiri dan merosakkannya.

David dimasukkan ke hospital pada awal Januari 2017 dan dimasukkan ke dalam unit rawatan rapi selepas pernafasannya terjejas.

Memetik Daily Mail lagi, David mempunyai dua anak perempuan, Elise yang berusia tujuh tahun dan Eva, berusia tiga tahun.

David mengujar bahawa dia bimbang tentang pernafasannya dan dapat tahu bahawa dia tidak dapat bernafas dengan baik.

David mengujar lagi, dia tidak pernah lumpuh sepenuhnya, dia masih mempunyai beberapa pergerakan di pinggulnya tetapi tidak cukup untuk berguling di atas katil.

Jelasnya lagi, dia masih ingat tidak dapat menonton bola sepak kerana kerosakan saraf telah menjejaskan mata dan keupayaannya untuk melihat dengan jelas.

Apabila David dikeluarkan dari hospital dua setengah bulan kemudian, dia masih menggunakan tongkat untuk bergerak dan memasang rel pegangan di sekeliling rumahnya.

Bagaimanapun, David telah pulih sepenuhnya tanpa sebarang kesan sampingan dan menggunakan kebolehan fizikalnya untuk berlari maraton London pada April ini.

Sumber: Siakap Keli

Share.

Leave A Reply