Ibu Hidap Strok Sedih ‘Dibuang’ Anak Sendiri | ALOR SETAR – Bukan sahaja suami tergamak meninggalkan isteri sakit, malah terdapat anak-anak yang juga sanggup ‘membuang’ ibu mereka selepas me­ngalami masalah kesihatan.

Itu derita dilalui seorang ibu tunggal dikenali sebagai Sarimah, 68, selepas lumpuh sebahagian badan akibat angin ahmar.

Sarimah yang kematian suaminya kira-kira 10 tahun memberitahu, dia telah ‘dibuang’ oleh empat daripada lima anaknya yang berusia 30 hingga 40 tahun.

“Hati ibu mana tak sedih apabila teringat anak-anak, tetapi sekarang saya seolah-olah tidak wujud untuk mereka.

“Sudah dua tahun saya kena strok, dua anak perempuan langsung tak datang jenguk, sedang­kan sebelum sakit kami sangat rapat dan setiap bulan mereka akan balik atau saya akan dibawa tinggal bersama mereka,” katanya kepada Kosmo! Ahad.

Menurutnya, dia mempunyai lima anak hasil dua perkahwinannya termasuk seorang anak lelaki daripada arwah suami keduanya yang berusia 28 tahun yang kini menjadi tempat dia bergantung.

Ceritanya, hubungan mereka anak beranak baik sahaja sebelum dia lumpuh.

“Pada penghujung 2021, saya kena strok dan terlantar selama beberapa bulan. Masa itu anak lelaki nombor empat bawa mak cik duduk dengan dia di Pulau Pinang, namun beberapa bulan saja lepas itu, dia hantar pulang ke rumah saya.

“Selepas itu anak lelaki sulung pernah bawa saya tinggal dengannya, tetapi sekejap. Saya ikut sahaja sebab tak mahu menyusahkan mereka dan isteri yang seolah-olah tak senang dengan saya,” katanya.

Menurut Sarimah, dia tidak menyalahkan anak-anaknya itu, apatah lagi meminta mereka menjaganya yang semakin pulih daripada angin ahmar itu.

“Mungkin mereka takut saya nak duduk dengan mereka. Saya tahu itu akan menyusahkan mereka. Sebenarnya saya tak minta macam itu, cuma rindu mereka dan cucu-cucu.

“Kalau mereka tak dapat nak tengok saya, telefon tanya khabar sahaja pun hati ini akan seronok,” katanya.

SUMBER: KOSMO

 

ARTIKEL LAIN YANG BOLEH DIBACA

Remaja Upah Orang Bvnuh Ibu & Buang Mayat Dalam Longkang

Remaja Upah Orang Bvnuh Ibu & Buang Mayat Dalam Longkang | Seorang remaja perempuan sanggup mengupah dua orang remaja lain untuk memukul dan mencekik ibunya sehingga mati.

Sebelum kejadian, ibu remaja tersebut meminta dia untuk memutuskan hubungannya dengan teman lelaki kerana memberi pengaruh buruk.

Berang dengan ibunya, remaja itu bersama teman lelakinya tergamak mengupah dua remaja lain dengan bayaran RM 19,882 (3,650 Pound Sterling) untuk memukul mangsa.

Menurut pihak berkuasa Rusia, difahamkan suspek telah meninggalkan mayat ibunya di rumah mereka. Setelah dua hari, mayat wanita berusia 38 tahun itu dibalut dengan plastik dan tilam kemudian dibuang ke dalam longkang berhampiran.

Susulan itu, kesemua suspek telah didakwa atas tuduhan membunuh dan bersubahat serta telah direman di pusat tahanan remaja untuk siasatan lanjut selama sebulan.

Mengikut dakwaan Jawatankuasa Penyiasatan, remaja perempuan dan teman lelakinya itu berniat untuk menggunakan wang simpanan ibunya yang berjumlah RM163,416 (30,000 Pound Sterling), sementara mangsa pula sedang berusaha meningkatkan taraf hidupnya.

Sumber: Oh Bulan

 

Share.

Leave A Reply