Ingkar PKP Tidak Ada Amaran Lagi. Polis Beri Kata Putus | Susulan pengumuman oleh PM tentang lanjutan PKP, masih terdapat yang ingkar dengan arahan PKP, Ini kata putus dari Polis. Baca Selanjutnya..

Tiada Lagi Amaran Selepas Ini

POLIS sudah membuka 32 kertas siasatan sepanjang sembilan hari pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang bermula sejak 18 Mac lalu, manakala tiga kes sudah ditangkap dan akan dituduh di mahkamah.

Ketua Polis Johor, Datuk Ayob Khan Maydin Pitchay berkata, tiada lagi amaran kepada individu yang masih ingkar dengan PKP, selain pihaknya akan mengambil tindakan sewajarnya.

“Kita boleh tengok daripada segi tangkapan, yang semalam saja lebih 100 tangkapan satu Malaysia dan di Johor pun akan kita tingkatkan.

“Amaran sudah tidak ada lepas ini, kita akan pastikan yang mana ingkar kita akan tangkap.

“Kalau tengok sekatan jalan raya pun, lebih daripada dua orang dalam kenderaan, polis akan minta mereka patah balik, tidak ada lagi ruang untuk mereka bergerak. Saya minta semua rakyat patuhilah arahan kerajaan,” katanya ketika ditemui pada lawatan Op Covid-19 di Pasar Borong Pandan, Johor Bahru, hari ini.

Beliau berkata, pihaknya positif dengan arahan tempoh PKP yang dianjakkan oleh kerajaan, selain meminta rakyat patuh dan turut bersama menangani wabak itu.

“Keputusan untuk menyambung mungkin kepada peningkatan kes baru bagi memastikan rangkaian putus. Kalau kita tidak teruskan, rangkaian itu akan berkembang. Ini keputusan kerajaan dan kita perlu bersama menanganinya,” katanya.

Sumber : Harian Metro

Share.

Leave A Reply