135 Orang [email protected] Dlm Runtuhan Jambatan Di India. |  Jambatan India Runtuh.Angka kematian akibat runtuhan jambatan kaki India meningkat kepada 135 pada hari Selasa dengan operasi mencari memasuki hari ketiga, walaupun hampir semua yang dipercayai hilang kini telah diambil kira.

 

Jambatan era kolonial di atas Sungai Machchhu di Morbi dipenuhi pengunjung yang menikmati perayaan percutian apabila ia pecah pada petang Ahad, menyebabkan orang ramai terjun ke dalam air kira-kira 10 meter (33 kaki).

Ketika kejadian, kira-kira 200 orang dipercayai berada di jambatan itu, selebar 1.25 meter dan panjang 233 meter – sebahagian daripada sambutan perayaan Diwali dan Chhath Puja.

“Seorang yang cedera dalam kejadian itu dimasukkan ke hospital meninggal dunia akibat kecederaannya, menjadikan jumlah korban seramai 135 orang.

“Operasi carian telah dimulakan semula hari ini. Kami percaya terdapat seorang yang hilang pada masa ini,” kata GT Pandya, pegawai kanan pentadbiran di Morbi, hari ini.

Tentera India, tentera laut dan pasukan tindak balas bencana negara meneruskan operasi mencari ketika penduduk tempatan berkumpul di tebing sungai berhampiran jenazah jambatan yang berpintal. Ia pada asalnya dibina pada 1877 dan telah ditutup selama enam bulan untuk pembaikan sehingga minggu lepas.

Polis India menahan sembilan orang pada Isnin, termasuk kerani tiket dan kontraktor, ketika mereka menyiasat keruntuhan jambatan itu.

Jambatan gantung sepanjang 233 meter dan lebar 1.5 meter itu dirasmikan pada 1880 oleh penjajah  British dan dibuat daripada bahan yang dihantar dari England.

Stesen penyiaran NDTV me­laporkan, jambatan itu dibuka semula Rabu lalu selepas tujuh bulan kerja pembaikan dilakukan. Struktur itu tidak mempunyai sijil keselamatan, manakala rakaman video Sabtu lalu me­nunjukkan ia bergoyang-goyang.

Dalam perkembangan sama, Perdana Menteri Narendra Modi mengumumkan pampasan kepada waris mangsa  yang terbunuh dan mereka yang cedera dalam kemalangan itu.

Sumber: New Straits Times

BERITA BERKAITAN

90 [email protected] Dalam Tragedi Jambatan Runtuh | Sekurang-kurangnya 90 orang terbunuh manakala ramai lagi dilaporkan hilang selepas sebuah jambatan pejalan kaki runtuh di Gujarat, India Barat, pada Ahad ini. Ratusan orang terjun ke dalam Sungai Macchu selepas jambatan gantung itu mula runtuh seterusnya tenggelam.

81 maut dalam tragedi jambatan gantung runtuh di Gujarat | Asia | Berita Harian

Beratus-ratus pengunjung menggunakan jambatan gantung yang dibina ketika era pemerintahan British pada abad ke-19 di sungai Machchhu bandar Morbi itu sebelum ia tiba-tiba runtuh.

Mengikut laporan CNN, seramai 400 orang berada di lokasi kejadian dan pihak berkuasa dalam usaha menyelamatkan mangsa.

Media tempatan juga melaporkan bahawa jambatan pejalan kaki itu sepanjang 232 meter, dan ia adalah sebuah lokasi pelancongan popular dibuka semula minggu lalu selepas ditutup selama tujuh bulan untuk pengubahsuaian.

Video menunjukkan suasana huru-hara apabila orang ramai cuba menyelamatkan diri selepas jatuh ke dalam air.
Sementara itu, sebuah video menunjukkan orang ramai memanjat lebihan wayar jambatan menyelamatkan diri dari lemas. Pasukan penyelamat dari daerah lain turut dihantar ke tempat kejadian untuk membantu usaha menyelamat.

Seseorang saksi menyatakan bahawa mangsanya adalah termasuk kanak-kanak yang sedang bersiar-siar bersama keluarganya.

Saksi juga bertambah lagi, jambatan itu tiba-tiba runtuh ketika kami berada di atasnya dan semua orang terjatuh.

Dalam masa sama, Perdana Menteri India Narendra Modi yang berada di Gujarat dalam lawatan tiga hari, berkata amat sedih dengan tragedi itu serta mengumumkan pampasan untuk mangsa yang cedera serta waris mereka yang meninggal dunia.

Setakat ini lebih 90 orang maut manakala anggota penyelamat sedang mengesan berpuluh mangsa yang masih hilang.

Sumber: Astro Awani, Sinar Harian

Share.

Leave A Reply