Jawatan Menteri Mentor ? Ini Komen Pemimpin UMNO Yang Ditunggu Ramai | Perdana Menteri ke-9 Malaysia, Dato’ Sri Ismail Sabri Yaakob harus diberi ruang untuk mempertimbangkan dan memutuskan perlunya melantik Muhyiddin Yassin sebagai ‘menteri mentor‘ dalam pentadbirannya.

Jawatan Menteri Mentor ? Ini Komen Pemimpin UMNO Yang Ditunggu Ramai

Menurut Naib Presiden Umno Mohamed Khaled Nordin , walaupun terdapat cadangan untuk mewujudkan jawatan sebegitu untuk Muhyiddin, ia bakal timbul persoalan tentang tanggungjawab yang akan dibawa nanti.

Sebaliknya dia menjelaskan supaya berilah ruang, peluang dan kebebasan kepada Perdana Menteri dalam membuat keputusan terbabit sama ada negara perlu atau tidak akan jawatan ini, dan apa peranan yang akan diberikan nanti?

Tambahnya, Singapura telah inisentif melantik danĀ  mengambil menteri mentor dalam kalangan bekas perdana menterinya yang sudah lama berkhidmat dan memberi perkhidmatan yang sangat cemerlang bukanlah kerana atas dasar terhutang budi.

Pada bulan Jun tahun lalu, Ketua Pembangkang, Anwar Ibrahim mengatakan bahawa dia terbuka untuk membincangkan jawatan untuk Dr Mahathir Mohamad sekiranya bekas perdana menteri itu bersedia untuk dilantik sebagai menteri kanan atau jawatan yang setara dengan mendiang Lee Kuan Yew selepas dia pernah berkhidmat sebagai menteri mentor, 14 tahun selepas meletak jawatan sebagai perdana menteri Singapura.

Namun, pada masa itu dikatakan Mahathir telah menolak cadangan ini dari Anwar.

Rabu lalu, Utusan Malaysia juga melaporkan bahawa Ahli Majlis Tertinggi Bersatu Eddin Syazlee Shith memberitahu bahawa mereka telah dicadangkan agar Muhyiddin dilantik sebagai mentor menteri dalam pentadbiran baru, jika mendapat persetujuan Yang di-Pertuan Agong.

Ketua Penerangan Umno Shahril Sufian Hamdan berpendapat bahawa dia yakin Ismail Sabri akan membuat keputusan terbaik bukan hanya ketika membentuk kabinet baru ini, tetapi juga mengenai dasar-dasar yang memerintah negara pada masa yang begitu mencabar.

Sementara itu, Ahli Majlis Tertinggi Bersatu, Rosol Wahid pula dilaporkan bahawa dia akan patuh sekiranya kepemimpinan tertinggi partinya dan rakan-rakan komponen dalam gabungan kerajaan bersetuju untuk melantik Muhyiddin sebagai penasihat dalam kerajaan baru.

Sumber: Malaysiakini

Share.

Leave A Reply