Kanak-Kanak Cedera Diserang Anjing Liar

| April 13, 2021 | 0 Comments

Kanak-Kanak Cedera Diserang Anjing Liar | Malang tidak berbau apabila seorang kanak-kanak cedera akibat diserang oleh seekor anjing liar. Baca selanjutnya..

ANJING LIAR TIBA-TIBA MENERKAM

Kuala Lumpur – Seorang kanak-kanak cedera diserang anjing liar ketika berjalan pulang ke rumahnya dalam satu kejadian di Seksyen 2, Wangsa Maju pada petang Selasa.

Ibu mangsa, Norhafizah, 41, berkata, dalam kejadian itu, Syauqina Rifqa,11, dijemput datuknya di sekolah kira-kira jam 5.30 petang

Norhafizah berkata, ketika datuk Syauqina yang juga bapanya sedang parkir kenderaan, anjing liar berkenaan mengekori kanak-kanak itu yang turun daripada kereta lebih awal.

“Anjing itu kemudiannya cuba menyerang arnab peliharaan kami di dalam sangkar. Anak saya cuba pergi tengok keadaan arnab itu tetapi saya melarang kerana bimbang keselamatannya.

“Ketika itu, anak saya berada agak jauh dari sangkar arnab namun tiba-tiba anjing itu mengejar dan menerkamnya,” katanya kepada Sinar Harian, pada Rabu.

Menceritakan lebih lanjut, Norhafizah berkata, selepas itu, dia dan suami kemudiannya menghalau anjing liar yang itu dengan menggunakan batang besi.

Menurut Norhafizah, Syauqina mengalami kecederaan di bahagian kepala, lengan kiri, betis kaki kanan dan belakang badan.

“Jiran kami telah membantu membawa anak saya mendapatkan rawatan di Hospital Angkatan Tentera (HAT) Tuanku Mizan dan dia kemudiannya dipindahkan ke Hospital Gleneagles Kuala Lumpur bagi mendapatkan rawatan lanjut,” katanya.

Dalam pada itu, Norhafizah berkata, banyak anjing liar di kawasan kediamannya yang boleh membahayakan keselamatan penduduk.

Ujar Norhafizah, suaminya juga akan membuat laporan kepada Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) berhubung perkara ini bagi membolehkan tindakan sewajarnya diambil dengan segera.

Sumber : Sinar Harian

Tags: , , , ,

Category: KEMALANGAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *