Kawalan Pergerakan Covid-19. Ini Tindakan Tegas Kerajaan Sabah. | Ketika ramai nak pulang ke kampung halaman, ini tindakan tegas kerajaan Sabah buat ramai respek. Baca selanjutnya.

Sabah Perketat Sempadan

Sesiapa sahaja yang bukan penduduk Sabah yang ingin memasuki negeri itu perlu mendapat kebenaran khas daripada kerajaan negeri.

Mereka juga perlu mengemukakan sijil perubatan yang menyatakan bebas daripada wabak koronavirus Covid-19.

Ketua Menteri Sabah, Mohd Shafie Apdal berkata, penduduk bukan Sabah yang tidak memenuhi syarat itu tidak akan dibenarkan masuk ke negeri itu.

“Kemasukan sesiapa sahaja yang bukan dari Sabah, melalui udara, laut dan darat tidak akan dibenarkan kecuali mereka mendapatkan kelulusan khas oleh kerajaan negeri,” kata Shafie dalam satu kenyataan hari ini.

Ini merupakan syarat kemasukan paling ketat yang ditetapkan oleh mana-mana negeri di Malaysia.

Sarawak sebelum ini mewajibkan semua yang tiba ke negeri itu termasuk rakyat Sarawak, menjalani kuarantin di rumah selama 14 hari selepas ketibaan mereka.

Menurut Kementerian Kesihatan, terdapat sebanyak 673 kes jangkitan Covid-19 di seluruh negara sehingga hari ini.

Sabah mencatatkan sebanyak 57 kes, selepas Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya.

Sumber: Malaysiakini

Terkini Pengerusi Sime Darby Positif Covid-19

Pengerusi Sime Darby Berhad (SDB) dan Velesto Energy Bhd, Datuk Abdul Rahman Ahmad disahkan positif dalam ujian awal bagi COVID-19.

SDB dan Velesto dalam kenyataan hari ini berkata, pengerusi itu ketika ini berada di bawah penjagaan fasiliti kesihatan.

“SDB bekerjasama dengan pihak berkuasa berkaitan bagi memastikan kesihatan dan keselamatan pekerjanya, termasuk mengenal pasti secara proaktif sesiapa yang menjadi kontak rapat kepada pengerusi. Beliau tidak melawat mana-mana premis SDB sejak 18 hari lalu,” menurut kenyataan itu.

Sejajar dengan Perintah Kawalan Pergerakan yang diumumkan oleh Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin malam tadi, premis-premis SDB Malaysia akan ditutup mulai esok sehingga 31 Mac 2020 dan semua pekerja yang berpangkalan di Malaysia akan bekerja secara jarak jauh.

“SDB komited dalam melaksanakan peranannya bagi mengurangkan penularan COVID-19. SDB akan memaklumkan perkembangan selanjutnya apabila terdapat sebarang maklumat baharu,” katanya.

Sementara itu, Velesto Energy Bhd dalam kenyataan berasingan berkata, pengerusi itu tidak berada di premis pejabat di Kuala Lumpur atau bertemu pekerjanya sejak 26 Februari 2020.

Bagaimanapun, syarikat itu memaklumkan telah mengambil langkah pencegahan dan kebersihan di pejabatnya di Kuala Lumpur.

Velesto ketika ini melaksanakan langkah pencegahan yang diperlukan seiring dengan Perintah Kawalan Pergerakan oleh kerajaan.

“Bermula 17 Mac 2020, syarikat telah memulakan program bekerja dari

rumah kepada semua kakitangannya yang berpangkalan di ibu pejabat di Kuala Lumpur. Langkah ini dibuat bagi mengekang sebarang potensi penyebaran virus itu sekiranya ada, dan melindungi pekerja dan pihak yang mengunjungi premis,” menurut Velesto.

Sumber: Berita Harian Online

Share.

Leave A Reply