Kes Seksual Di Kelantan Makin Meningkat, Polis Masih Cari Jalan Penyelesaian. Polis Kelantan melahirkan kebimbangan dengan tren peningkatan jenayah seksual di negeri tersebut. Mereka juga cuba sedaya upaya mencari jalan penyelesaian. Baca seterusnya.

KOTA BHARU – Polis Kelantan melahirkan kebimbangan dengan tren peningkatan jenayah seksual di negeri ini selepas pihaknya banyak menerima laporan berkait kes berkenaan.

Pemangku Ketua Polis Kelantan, Datuk Muhamad Zaki Harun berkata, perlakukan jenayah itu melibatkan gangguan seksual, rogol, cabul dan sumbang mahram.

“Sepanjang tahun 2021 sebanyak 228 kes membabitkan jenayah seksual termasuklah seks luar tabii telah dilaporkan.

“Bagaimanapun sejak Januari hingga Mei tahun ini sebanyak 76 kes jenayah seksual telah dilaporkan berbanding 84 kes untuk tempoh yang sama tahun lalu,” katanya pada Majlis Serah Terima Tugas Ketua Polis Daerah Machang yang baharu antara Deputi Superintendan Mohd Zahir Abdullah dan Superintendan Mohd Rosli Mat.

Menurutnya, polis akan terus berusaha memberikan kesedaran kepada masyarakat berkait dengan jenayah seksual khususnya dalam kalangan pelajar sekolah dan institut pengajian tinggi (IPT).

Beliau berkata, golongan ibu bapa juga disaran memainkan peranan dalam mengelakkan jenayah ini berlaku kepada anak-anak mereka.

Muhamad Zaki berkata, pada masa sama individu yang menjadi mangsa kepada jenayah ini perlu terus diberikan bimbingan untuk mereka kembali bangkit daripada kejadian itu.

“Pendedahan yang dibuat ini bertujuan untuk mendidik supaya masyarakat faham betapa bahaya kesan jenayah ini kepada anak-anak.

Sumber: SH

Share.

Leave A Reply