Ketua Pimpinan Bersatu Terengganu Putus Tidak Tanding Kerusi Parlimen | Datuk Razali Idris, Ketua Badan Pimpinan BERSATU Terengganu, telah memutus untuk tidak bertanding kerusi Parlimen pada Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU-15). Ini kerana beliau akan memfokus kepada tugasnya sebagai Senator yang tamat tempoh perkhidmatan pada 2024.

PRU-15: Razali umum tidak bertanding kerusi Parlimen di Terengganu

Beliau berkata, keputusan itu dibuat bagi memberi laluan kepada calon lain, iaitu daripada BERSATU untuk bertanding di kerusi Parlimen yang akan diputuskan pucuk pimpinan tertinggi Perikatan Nasional (PN).

Datuk Razali menyatakan bahawa beliau dengan rendah hati ingin memohon ribuan maaf kepada penyokong serta ahli BERSATU seluruh negeri Terengganu disebabkan beliau memutus untuk tidak bertanding di kerusi Parlimen di Terengganu pada PRU-15.

Beliau juga bertambah dengan menyatakan kepada pemberita selepas merasmikan pelancaran Jentera Pilihan Raya BERSATU Bahagian Besut, semalam, beliau ingin meminta semua ahli parti supaya menyokong calon yang diputuskan pucuk pimpinan tertinggi parti nanti, untuk memastikan PN meraih kemenangan pada PRU-15.

Selanjutnya, Datuk Razali yang juga Ahli Majlis Pimpinan Tertinggi (MPT) BERSATU berkata, beliau sudah memaklumkan hasratnya itu kepada Presiden parti, Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Beliau berkata, walaupun beliau tidak bertanding, beliau dan ahli jawatankuasa akan turun padang ke semua kawasan Parlimen di negeri ini pada semua peringkat untuk membantu calon-calon, termasuk daripada PAS.

Mengenai jumlah kerusi Parlimen di Terengganu yang diagihkan kepada BERSATU, Razali berkata, perbincangan terakhir sedang dilakukan dan akan diumumkan oleh Muhyiddin yang juga Pengerusi Perikatan Nasional (PN).

Setakat ini, beliau dimaklumkan kerusi Parlimen Hulu Terengganu akan diserahkan PAS kepada BERSATU.

Dengan akhir katanya, beliau berkata, jika betul kerusi Parlimen Hulu Terengganu diserahkan kepada BERSATU, beliau bersetuju untuk Timbalan Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna, Datuk Rosol Wahid, dicalonkan untuk bertanding.

Sumber: Berita Harian

Share.

Leave A Reply