Kisah Tragedi Hari Perkahwinan, 16 Mangsa Maut Dipanah Petir | Kemalangan yang tidak berbau melibatkan satu pesta perkahwinan yang berubah menjadi tragedi selepas ia dikatakan terkena panahan petir sehingga menyebabkan sekurang-kurangnya 16 mangsa maut manakala pengantin lelaki dilaporkan cedera akibat insiden tersebut yang berlaku di Bangladesh, baru-baru ini.

Kisah Tragedi Hari Perkahwinan,16 Mangsa Maut Dipanah Petir

Menurut pegawai, kumpulan itu baru saja meninggalkan kapal di bandar Shibganj di tepi sungai untuk berlindung dari ribut petir ketika petir melanda.

Beliau turut mengesahkan bahawa ketika kejadian tersebut berlaku, pengantin perempuan tidak ada di majlis perkahwinan tersebut sebelum dilaporkan 16 orang maut ketika beberapa panahan petir menyambar di daerah barat Chapainawabganj.

Tragedi tersebut berlaku selepas dikatakan berlaku ribut monsun yang teruk telah melanda Bangladesh yang menyebabkan hujan lebat turun selama seminggu di daerah tenggara Cox’s Bazar sehingga mengorbankan 20 orang mangsa, termasuk enam pelarian Rohingya.

Menurut laporan France 24, panah petir dilaporkan telah membunuh ratusan orang di negara Asia Selatan setiap tahun.

Menurut perhitungan rasmi, terdapat lebih daripada 200 kematian petir pada tahun 2016, dengan 82 orang mati pada satu hari pada bulan Mei. Walau bagaimanapun, banyak kematian tidak pernah direkodkan secara rasmi, dan satu monitor bebas mengira sekurang-kurangnya 349 kematian akibat serangan kilat.

Sebilangan pakar mengatakan penebangan hutan telah meningkatkan jumlah kematian dengan Bangladesh menanam ratusan ribu pokok kelapa sawit dalam usaha meredakan kesan perubahan iklim dan mengurangkan jumlah kematian akibat kilat.

Sumber: France 24

Share.

Leave A Reply