Kontraktor Dituduh Bvnuh Penganggur | Seorang kontraktor dihadapkan ke Mahkamah Majistret, pada Khamis atas tuduhan membunuh seorang lelaki dua tahun lalu.

Tertuduh, Tuan Mohd Ridzwan Tuan Mohamad, 34, atau dikenali sebagai Iwe Telosan didakwa di hadapan Majistret Mohd Izuddin Mohd Shukri.

Bagaimanapun tiada pengakuan direkodkan oleh tertuduh.

Mengikut pertuduhan, tertuduh didakwa membunuh penganggur, Che Sobrie Che Ali, 37, di Kampung Saring, di sini antara jam 9.30 malam hingga 10 malam pada 1 Ogos 2021.

Pertuduhan dibuat mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman mati, jika sabit kesalahan.

Pendakwaan kes dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya, Siti Asma’a Che Omar manakala tertuduh diwakili peguam, Wan Mohd Ikram Wan Ibrahim.

Kes ditetapkan untuk sebutan semula pada 12 April ini bagi mendapatkan laporan kimia dan pasca nilai.

Tertuduh tidak dibenarkan diikat jamin.

Akhbar sebelum ini melaporkan Polis Kelantan mengesan Iwe Telosan bagi membantu siasatan kes seorang lelaki yang meninggal dunia dalam keadaan terbaring di hadapan rumah dengan kesan cedera di bahagian dahi.

Sumber: Sinar Harian

 

Artikel Lain

Lelaki Bunuh Bekas Tunang. Hukuman Mati Dikekalkan

Mahkamah Persekutuan, hari ini mengekalkan hukuman mati ke atas ahli perniagaan yang membunuh bekas tunangnya, sebelum membuang mayat wanita itu ke dalam sungai tujuh tahun lalu.

Lelaki Bunuh Bekas Tunang. Hukuman Mati Dikekalkan

Rayuan terakhir Yuwafee Heidi Hamdan untuk mengetepikan sabitan dan hukuman mati ke atasnya ditolak oleh panel tiga hakim yang mendapati tiada merit dalam rayuannya.

Hakim Besar Sabah dan Sarawak Tan Sri Abang Iskandar Abang Hashim yang mempengerusikan panel itu berkata, terdapat keterangan ikut keadaan untuk membuktikan Yuwafee bersalah.

Katanya, kami mendapati sabitan ke atasnya adalah selamat dan kami mengekalkan keputusan Mahkamah Rayuan yang mengekalkan keputusan Mahkamah Tinggi yang menyabitkan perayu (Yuwafee) dan menjatuhkan hukuman mati ke atasnya.

Dua lagi hakim yang merupakan anggota panel itu ialah Hakim Mahkamah Persekutuan Datuk Harmindar Singh Dhaliwal dan Datuk Mohamad Zabidin Mohd Diah.

Yuwafee, 33 dijatuhkan hukuman mati oleh Mahkamah Tinggi pada 10 Oktober 2019 selepas didapati bersalah membunuh Normaizatul Nor Jaya, 22, seorang penyambut tetamu hotel di bawah jambatan Jalan Lombong, Saujana Putra di Sungai Jenjarom Kuala Langat, Selangor pada 29 Mei 2015.

Mahkamah Rayuan menolak rayuannya pada 19 Julai tahun lalu.

Menurut fakta kes, Yuwafee mengaku dia melakukan kesalahan itu dalam perbualan telefon dengan bekas teman wanitanya, Farah Adiba Badarudin.

Farah memberi keterangan di dalam perbicaraan itu bahawa Yuwafee memberitahunya bagaimana perayu melemaskan Normaizatul dengan menutup hidung dan mulut mangsa sehingga mati dan membuang mayat wanita itu ke dalam sungai.

Mayat wanita itu yang sebahagiannya sudah reput ditemukan dua hari kemudian di dalam sungai. Yuwafee kemudiannya ditahan pada 9 Jun 2015.

Dalam perbicaraan itu, pihak pendakwaan juga memanggil dua saksi, seorang rakan perayu dan kawan baiknya yang juga memberi keterangan bahawa Yuwafee memberitahu mereka bahawa dia membunuh wanita itu.

Semasa perbicaraan itu juga mahkamah diberitahu Normaizatul telah membuat laporan polis selepas perayu menyerangnya pada Januari dan Mei 2015.

Dalam pembelaannya, Yuwafee berkata, beliau mengaku membunuh wanita itu kepada Farah kerana dia ingin melihat reaksi bekas teman wanitanya terhadap perbuatannya itu.

Yuwafee diwakili oleh peguam K Mahendran dan Chan Hwi Ching, sementara pihak pendakwaan diwakili Timbalan Pendakwa Raya How May Ling.

Sumber: Harian Metro 

Share.

Leave A Reply