Mahkamah Putuskan Ahmad Zahid Peroleh Semula Pasport Secara Kekal | Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi berjaya memperoleh semula pasport antarabangsa dan diplomatiknya secara kekal di Mahkamah Rayuan di sini sebentar tadi.

Keputusan sebulat suara itu dibuat panel tiga hakim yang dipengerusikan hakim Datuk Hanipah Farikullah selepas membenarkan permohonan Ahmad Zahid, 70, untuk mendapatkan semula kedua-dua dokumen perjalanan itu secara kekal.

Dalam keputusannya, Hanipah berkata panel-panel berpuas hati bahawa permohonan yang dibuat Ahmad Zahid mempunyai merit.

“Mahkamah sudah meneliti hujahan pemohon, oleh itu mahkamah membenarkan perintah yang dipohon oleh pemohon,” kata hakim Hanipah.

Dua lagi panel hakim yang turut bersidang hari ini ialah Datuk Ahmad Zaidi Ibrahim dan Datuk Lim Chong Fong.

Semasa prosiding responden diwakili Timbalan Pendakwa Raya Abdul Malik Ayob.

Sementara itu, peguam Datuk Hisyam Teh Poh Teik yang mewakili Ahmad Zahid, ketika ditemui selepas prosiding berkata, jaminan RM2 juta yang dikenakan mahkamah tinggi sebelum ini dikekalkan.

Pada 13 Februari lalu, Ahmad Zahid memfailkan semakan di Mahkamah Rayuan terhadap keputusan Mahkamah Tinggi yang menolak permohonannya untuk mendapatkan pasport antarabangsa secara kekal bagi membolehkannya menjalankan tugas rasmi.

Ia berikutan pada 3 Februari lalu, Hakim Mahkamah Tinggi Datuk Collin Lawrence Sequerah hanya membenarkan pelepasan sementara dokumen itu untuk Ahmad Zahid bagi beliau memohon pasport diplomatik dan seterusnya menyerahkan semula kedua-dua pasport itu kepada mahkamah setelah segala urusan permohonan diplomatik selesai.

Pasport itu sebelum ini diserahkan kepada mahkamah sebagai syarat jaminan tambahan selepas beliau didakwa atas 47 tuduhan rasuah, pecah amanah dan pengubahan wang haram, melibatkan dana Yayasan Akalbudi, yang kini prosidingnya di peringkat pembelaan.

Berdasarkan notis usul yang difailkan, Ahmad Zahid memohon pelepasan pasport dipertimbangkan dan diputuskan oleh Mahkamah Rayuan supaya pasport tersebut dapat dilepaskan secara penuh dan kekal, dengan apa-apa syarat sewajarnya yang dikenakan oleh mahkamah itu.

Sementara menerusi afidavit sokongan, Ahmad Zahid berkata, Hakim Collin terkhilaf dan salah dalam menggunakan budi bicara ketika menolak permohonannya, untuk mendapatkan dokumen itu secara kekal.

Ahli Parlimen Bagan Datuk itu berkata, keputusan itu bakal memprejudiskan hak dan tanggungjawabnya sebagai individu, yang berada dalam barisan kepimpinan negara kerana perlu memohon secara rasmi di mahkamah, setiap kali perlu ke luar negara atas urusan kerja.

Ahmad Zahid menyatakan bahawa permohonan itu sama sekali tidak bersifat mala fide (niat jahat) atau prejudis terhadap mana-mana pihak kerana beliau mengaku janji untuk tetap memberi kerjasama penuh dalam menyelesaikan kes (rasuah) sehingga ke peringkat akhir pembelaan.

Sumber : Kosmo

Baca Juga Artikel Menarik Ini Juga :

TERKINI : Zahid Hamidi Dilepas, Dibebaskan Dari 40 Pertuduhan Rasuah VLN | Mahkamah Tinggi di sini, hari ini melepaskan dan membebaskan Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi daripada 40 pertuduhan rasuah berhubung sistem Visa Luar Negara (VLN).

TERKINI : Zahid Hamidi Dilepas, Dibebaskan Dari 40 Pertuduhan Rasuah VLN

Keputusan itu dibacakan Hakim Mahkamah Tinggi, Datuk Mohd Yazid Mustafa selepas pihak pendakwaan gagal membuktikan prima facie terhadap semua pertuduhan di akhir kes pendakwaan itu.

Terdahulu, Presiden Umno yang hadir berbaju Melayu putih krim dan berseluar hitam itu tiba di mahkamah kira-kira 8.45 pagi dengan ditemani isterinya.

Sekumpulan penyokongnya turut hadir di perkarangan luar Kompleks Mahkamah Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah sebagai tanda solidariti terhadap beliau.

Turut kelihatan Timbalan Presiden, Datuk Seri Mohamad Hasan dan Ahli Parlimen Lenggong, Datuk Seri Shamsul Anuar Nasarah hadir memberikan sokongan.

Sebelum ini, Ahmad Zahid, 69, berdepan 33 pertuduhan menerima suapan berjumlah SG$13.56 juta daripada Ultra Kirana Sdn Bhd (UKSB) untuk dirinya selaku Menteri Dalam Negeri ketika itu, bagi melanjutkan kontrak syarikat berkenaan sebagai pengendali Pusat Sehenti (OSC) di China dan VLN.

Suapan itu juga bagi mengekalkan kontrak perjanjian untuk membekalkan sistem bersepadu VLN kepada syarikat sama, oleh Kementerian Dalam Negeri.

Pertuduhan mengikut Seksyen 16 (a)(B) Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) 2009 dan jika sabit kesalahan boleh dihukum di bawah Seksyen 24 (1) akta sama, yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum 20 tahun dan denda tidak kurang daripada lima kali ganda jumlah atau nilai suapan atau RM10,000, mengikut mana-mana yang lebih tinggi.

Bagi tujuh lagi pertuduhan, Ahmad Zahid didakwa mendapatkan untuk dirinya wang tunai SG$1.15 juta, RM3 juta, 15,000 Swiss Franc dan AS$15,000 daripada UKSB yang mempunyai kaitan dengan tugas rasmi beliau ketika itu.

Bekas Timbalan Perdana Menteri itu didakwa melakukan semua kesalahan berkenaan di Sri Satria, Presint 16, Putrajaya dan Country Heights, Kajang, antara Oktober 2014 hingga Mac 2018.

Pertuduhan itu mengikut Seksyen 165 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman penjara maksimum dua tahun atau dengan denda atau kedua-duanya, jika sabit kesalahan.

Sumber : Harian Metro

Share.

Leave A Reply