Malaysia Akan Menghadapi Lebih Banyak Bencana Alam. Ini Amaran Tun M. | SHAH ALAM – Bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad mengingatkan masyarakat supaya bersedia berdepan lebih banyak bencana alam akibat peningkatan suhu yang menjadi sebahagian daripada perubahan bumi.

Malaysia Akan Menghadapi Lebih Banyak Bencana Alam. Ini Amaran Tun M.

Ahli Parlimen Langkawi itu berkongsi di Twitternya mengenai kadar penduduk dunia kini semakin meningkat dan setiap individu akan menghasilkan haba bagi meneruskan kelangsungan hidup.

Ujar beliau, antaranya manusia perlu memasak, memanaskan diri pada musim sejuk, membakar bahan api untuk enjin dan penjanaan kuasa dan menghasilkan haba.

“Kebelakangan ini, manusia semakin sedar dan prihatin dengan keadaan pemanasan global yang mana ia berlaku disebabkan oleh penjanaan haba pelbagai aktiviti manusia.

“Situasi ini mungkin menjadi lebih teruk. Kita perlu bersedia untuk perubahan dan lebih banyak bencana alam yang akan datang,” ciapnya di Twitter pada Selasa.

Menurut beliau, manusia menebang pokok selain kebakaran hutan yang teruk mengakibatkan penghasilan haba dan karbon dioksida.

“Semua perkara ini menyumbang pada pemanasan global. Tetapi kita tidak boleh lupa bumi telah melalui banyak perubahan dalam jutaan tahun kewujudannya.

“Bumi bergerak dan berputar setiap 24 jam, condong supaya utara dan selatan menjadi sejuk atau panas secara bergantian, manakala kawasan Khatulistiwa kekal panas apabila matahari bersinar di kawasan tropika sepanjang tahun,” jelas beliau.

Sumber: Sinar Harian

Share.

Leave A Reply