Masyarakat perlu Ambil Peduli, Kenali Enam Jenis Buli | Satu kaji selidik telah dijalankan oleh satu syarikat penyelidikan teknologi, Comparitech yang melaporkan bahawa Malaysia telah menduduki tempat ke-6 daripada 28 negara di dunia membabitkan kes buli siber di peringkat global, manakala tempat kedua di peringkat Asia.

Namun, baru-baru ini telah tular satu video berkenaan kes buli di sebuah sekolah berasrama penuh di Perak justeru ia telah menimbulkan kebimbangan terutamanya kepada ibu bapa yang menghantar anak-anak mereka belajar di asrama malah juga institusi pendidikan.

Menurut satu laporan dari Portal Very Well Family, tujuan pembuli membuli seseorang adalah kerana menunjukkan bahawa mereka adalah lebih kuat atau berkuasa dibandingkan dengan mangsa. Pembuli juga merasa puas apabila melakukan buli dan semakin mangsa rasa takut maka semakin tinggi darjah kepuasan yang dirasai oleh si pembuli.

Perlu kita ketahui setiap pembuli mempunyai gaya dan taktik yang berbeza untuk menakutan ‘mangsa’ mereka. Apabila berbicara mengenai buli, ramai yang beranggapan aksi seperti menumbuk, menendang, membelasah dan sebagainya namun buli tidak hanya terbatas dengan pergerakan yang melibatkan fizikal sahaja malah para penyelidik mengenalpasti terdapat enam jenis buli.

Masyarakat perlu Ambil Peduli, Kenali Enam Jenis Buli

1. Buli secara fizikal

Buli secara fizikal ini lebih mudah dikenal pasti dan secara semula jadi mendapat perhatian umum kerana melibatkan aksi agresif di mana yang kuat atau lebih besar cenderung menjadikan individu yang lemah dan bersaiz kecil sebagai mangsa. Ia melibatkan serangan fizikal seperti menendang, menampar dan menampar.

2. Buli lisan (percakapan)

Buli lisan adalah sebarang bentuk tindakan seperti mengusik atau menghina, menyebarkan khabar angin atau fitnah, mengancam, dan mengejek orang lain. Ini adalah jenis buli yang paling biasa berlaku dan tidak kira tempat seperti di sekolah, kawasan awam, di rumah, di tempat kerja dan lain-lain.

3. Pencerobohan relasi

Pencerobohan relasi adalah istilah yang digunakan untuk menggambarkan tingkah laku seseorang yang mencipta gosip, menimbulkan atau menceritakan khabar angin tentang orang lain. Pencerobohan hubungan biasanya mengenai cemburu sederhana. Membangunkan strategi untuk menangani komen-komen tersebut adalah langkah pertama untuk mengabaikan mereka. Ia juga dikaitkan dengan satu bentuk penghinaan untuk menjatuhkan harga diri seseorang.

4. Buli siber

Perbuatan buli siber ini merupakan perbuatan berulang dengan tujuan untuk menakutkan, mendatangkan kemarahan dan memalukan seseorang menggunakan kemudahan komunikasi teknologi seperti teks, ‘ ‘chatting’, emel, laman web sosial, telefon bimbit dan permainan internet.

Gejala buli siber ini mempunyai kesan segera dan meluas memandangkan serangan pembuli boleh berlaku selama 24 jam sehari dengan kapasiti yang luas. Hal ini berbeza dengan buli secara tradisional yang dilakukan secara bersemuka. Buli siber juga menyebabkan kebimbangan yang unik kerana ia berterusan, kekal dan sukar untuk dikenal pasti.

Antara kesannya termasuklah depresi, kemurungan, perbuatan melukakan dan mencederakan diri sendiri sehingga akhirnya jika tidak dibendung akan mengakibatkan bunuh diri.

5. Gangguan seksual

Buli seksual terdiri daripada tindakan berulang, berbahaya serta memalukan yang mensasarkan seseorang secara seksual. Misalnya menggunakan nama panggilan yang berbentuk seksual, komen kasar, gerak isyarat kasar, sentuhan tidak diingini, bahan rujukan seksual, dan bahan lucah. Sebagai contoh, seorang pembuli boleh membuat komen kasar tentang penampilan, daya tarikan, perkembangan seksual atau aktiviti seksual seorang gadis. Dalam kes-kes yang teruk, buli seksual membuka pintu kepada serangan seksual.

Gadis seringkali menjadi sasaran pembulian seksual oleh lelaki dan perempuan lain.

6. Buli prasangka

Kebanyakan masa apabila orang dibuli kerana kepercayaan, pendapat, pemikiran atau nilai mereka, ini jatuh ke dalam buli berasaskan prasangka. Selain daripada sikap tidak percaya terhadap pendapat dan kepercayaan orang lain, pembuli ini juga mungkin menyerang seseorang untuk kepercayaan agama dan pendapat politiknya.

Biasanya, pembuli berasaskan prasangka didorong oleh ketakutan dan kekurangan pemahaman. Akibatnya, jika anda ingin melawan buli ini, anda perlu meringankan ketakutan dan membantu memupuk pemahaman. Kebanyakan masa, ini bermula dengan pendidikan. Apabila orang memahami mengapa perbezaan wujud, mereka lebih cenderung untuk menjadi hormat dan toleran sebagai tindak balas. Selalunya buli prasangka ini wujud atas sifat prejudis ke atas kaum dan agama yang berlainan.

Sumber: Astro Awani

Share.

Leave A Reply