Keputusan sama ada Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Tronoh, Paul Yong Choo Kiong didapati bersalah atau dibebaskan daripada tuduhan merogol pembantu rumah warga Indonesia, akan diketahui pada 29 Jun ini.

Padah Rogol Pembantu Rumah, Nasib ADUN Tronoh Diketahui 29 Jun Ini

Hakim Mahkamah Tinggi, Datuk Abdul Wahab Mohamed dijangka membacakan keputusan di akhir kes pembelaan pada pukul 10 pagi.

Pada 31 Mac lalu, pasukan pembelaan diketuai Datuk Rajpal Singh bersama Salim Bashir menutup kesnya selepas memanggil tiga saksi iaitu Choo Kiong, 52, dan isteri, Too Choon Looi, 46, serta bapa saudara mangsa, Muhammad Rusdi, 51.

Prosiding tersebut berlangsung selama dua hari pada 16 dan 31 Mac lalu.

Hari ini ditetapkan untuk pendengaran penghujahan lisan manakala hujahan bertulis telah difailkan pada 25 April lalu.

Pada 7 Disember lalu, Mahkamah Tinggi di sini memerintahkan bekas exco kerajaan negeri itu membela diri terhadap tuduhan merogol pembantu rumah warga Indonesia pada Julai 2019.

Hakim Datuk Abdul Wahab memutuskan demikian selepas mendapati pihak pendakwaan berjaya menimbulkan prima facie terhadap pertuduhan berkenaan.

Sepanjang prosiding tersebut, pendakwaan dikendalikan Pengarah Pendakwaan Negeri Perak, Azlina Rasdi dibantu dua Timbalan Pendakwa Raya, Liyana Zawani Mohd. Radzi dan Mohd. Fitri Sadarudin.

Manakala pasukan pembelaan diketuai peguam Rajpal Singh bersama Salim Bashir.

Pada 23 Ogos 2019, Choo Kiong yang juga bekas Pengerusi Perumahan, Kerajaan Tempatan, Pengangkutan Awam, Hal Ehwal Bukan Islam dan Kampung Baharu negeri didakwa telah merogol seorang wanita.

Kejadian berlaku di dalam sebuah bilik di tingkat atas sebuah rumah di Meru Desa Park, Bandar Meru Raya.

Perbuatan tersebut didakwa dilakukan antara pukul 8.15 hingga 9.15 malam, 7 Julai 2019.

Pertuduhan terhadap beliau dilakukan mengikut Seksyen 376 (1) Kanun Keseksaan.

Hukuman penjara boleh dikenakan maksimum 20 tahun dan sebatan jika sabit kesalahan.

Sumber: Utusan Malaysia

Share.

Leave A Reply