Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob akan membubarkan Parlimen bagi memberi laluan kepada Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) jika hasil kajian sikap pengundi yang dilakukan secara menyeluruh menunjukkan Barisan Nasional (BN) boleh menang.

Parlimen Bakal Dibubar Beri Laluan PRU15? Ini Komen PM Kepada Umum..

Naib Presiden UMNO itu berkata, untuk menghadapi PRU15, perlu ada jaminan bahawa BN boleh melakar kemenangan.

Jelasnya, kita masuk pilihan raya untuk menang dan memerintah tak kiralah di peringkat persekutuan atau negeri.

Katanya lagi, untuk mengetahui sejauh mana kemampuan kita untuk menang, ia adalah berdasarkan kajian sikap yg dilakukan Wanita BN.

Ketika menyampaikan ucapan, Ismail Sabri yang juga Ahli Parlimen Bera turut mengarahkan wanita komponen BN menjalankan kajian sama bagi memastikan kajian sikap pengundi dilaksanakan secara menyeluruh.

Menurutnya, sebelum ini hanya Wanita UMNO yang melakukannya kajian itu setiap kali pilihan raya.

Beliau memberitahu telah meminta wanita komponen juga bersama-sama dengan Wanita UMNO untuk membuat kajian sikap pengundi.

Ujarnya, sebabnya kita tahu setiap kawasan terutama di Pantai Barat dan Pahang pengundinya bercampur-campur.Dalam pada itu, Ismail Sabri menambah, kajian sikap itu juga perlu dilakukan kepada seluruh pengundi merangkumi pelbagai kaum dan membabitkan pengundi atas pagar atau pengundi hitam serta tidak hanya tertumpu kepada ahli UMNO sahaja.

Beliau berpendapat, kalau setakat mendapat kajian sikap dari segi ahli UMNO semata-mata mungkin ia tidak mencukupi dan kita perlu dapat hasil kajian sikap yang tepat juga daripada pengundi-pengundi kaum lain. Peranan tersebut boleh dimainkan oleh Wanita MCA dan Wanita MIC.

Justeru beliau menjangkakan, penyokong UMNO atau BN (hanya) ada lebih kurang 30 peratus daripada jumlah pengundi, bermakna kita juga perlu dapat sokongan daripada pengundi yang bukan penyokong. Jadi baharu kita boleh tahu sama ada kita boleh menang secara menyeluruh atau tidak.

Katanya lagi, selepas memperoleh hasil kajian tersebut, baharulah saya yakin untuk membubarkan Parlimen.

Sumber: Sinar Harian

Share.

Leave A Reply