Pemilik Restoran Stimbot Mengaku Tidak Bersalah Terima Rasuah

| June 9, 2021 | 0 Comments

Pemilik Restoran Stimbot Mengaku Tidak Bersalah Terima Rasuah | Seorang pemilik restoran stimbot mengaku tidak bersalah di Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur, hari ini atas pertuduhan menerima suapan berjumlah RM 7,000, tiga tahun lalu.

Pemilik Restoran Stimbot Mengaku Tidak Bersalah Terima Rasuah

Tertuduh, Cheah Yew Chuen, 34, membuat pengakuan itu selepas pertuduhan dibacakan ke atasnya di hadapan Hakim Azura Alwi.

Lelaki berkenaan didakwa secara rasuah menerima suapan melalui cek bernilai RM 7,000 daripada seorang individu yang mewakili sebuah premis pub dan kafe, yang dimasukkan ke dalam akaun Maybank miliknya sebagai dorongan untuknya mempercepat proses pembayaran insentif daripada pihak syarikat minuman keras berjumlah RM 100,000 kepada premis itu.

Cheah dituduh melakukan perbuatan itu di Maybank Cawangan Jalan Ipoh, di Jalan Sultan Azlan Shah di sini pada 27 November 2018.

Dia dituduh mengikut Seksyen 16 (a) (A) Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) 2009 dan boleh dihukum di bawah Seksyen 24 (1) akta sama yang membawa hukuman penjara maksimum 20 tahun dan denda tidak kurang lima kali ganda nilai suapan atau RM 10,000 atau mana-mana yang lebih tinggi, jika sabit kesalahan.

Pegawai Pendakwa SPRM Tuan Attfina Tuan Kamaluddin menawarkan jaminan RM 10,000 dengan seorang penjamin terhadap tertuduh berserta syarat tambahan perlu menyerahkan pasport kepada mahkamah serta melaporkan diri di pejabat SPRM berdekatan sebulan sekali.

Tertuduh yang diwakili peguam Rajsurian Pillai kemudian memohon jaminan rendah diberikan kepada Cheah dengan alasan anak guamnya itu memberikan kerjasama baik kepada pihak SPRM sepanjang siasatan dijalankan, selain memerlukan rawatan untuk penyakit gout yang dihidapinya.

Azura kemudiannya membenarkan tertuduh diikat jamin sebanyak RM 7,000 dengan seorang penjamin bersama dengan syarat tambahan iaitu tertuduh perlu menyerahkan pasport kepada mahkamah dan melaporkan diri di pejabat SPRM Wilayah Persekutuan pada minggu pertama setiap bulan sehingga kes selesai.

Mahkamah kemudiannya menetapkan 14 Julai depan untuk sebutan semula kes dan serahan dokumen.

Sumber: Metro

Tags: , , , ,

Category: JENAYAH

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *