Penganggur Baru Berjinak Edar, Jual Ketum Secara ‘Online’ Dicekup | DUNGUN – Seorang penganggur yang baharu berjinak-jinak dalam kegiatan memproses, mengedar dan menjual ketum secara dalam talian sejak sebulan lalu ditahan polis pada Jumaat.

Ketua Polis Daerah Dungun, Superintendan Baharudin Abdullah berkata, lelaki berusia 26 tahun itu ditahan di tepi jalan berdekatan Arena Square, Bandar Dungun oleh pasukan Taskforce Ibu Pejabat Polis Daerah Dungun (IPD) Dungun kira-kira jam 12.30 tengah malam.

Menurutnya, susulan penahanan lelaki itu, pihak polis menerima maklumat mengenai sebuah rumah dipercayai disewa khas bagi memproses ketum di Kampung Sura Tengah, Dungun.

“Hasil pemeriksaan ke atas rumah tersebut membawa kepada rampasan 14.2 kilogram (kg) daun dipercayai ketum, 289 liter cecair ketum (dibungkus dalam 289 plastik), 30 mililiter kodin, wang tunai berjumlah RM2,240 serta beberapa peralatan yang dipercayai digunakan untuk memproses ketum.

“Siasatan awal ke atas suspek mendapati jualan ketum turut dilakukan secara dalam talian selain mengedar di tepi jalan kepada pelanggan yang dikenali,” katanya ketika dihubungi Sinar Harian pada Ahad.

Mengulas lanjut, Baharudin berkata, keseluruhan barangan rampasan (terutama ketum) yang dianggarkan bernilai lebih RM3,200 itu dipercayai mampu dibekalkan kepada 350 penagih di sekitar Dungun.

“Kita percaya suspek mungkin baharu sahaja mendapatkan bekalan beberapa hari lalu berdasarkan barangan yang dirampas.

“Selain itu, kita percaya suspek ini mendapat bekalan daun ketum dari negeri di utara tanah air,” katanya.

Beliau berkata, suspek yang telah mendirikan rumah tangga itu kini ditahan reman selama empat hari sehingga Isnin dan kes disiasat di bawah Seksyen 30(3) Akta Racun 1952.

SUMBER : Sinar Harian

Share.

Leave A Reply