R0gol Remaja Perempuan Dalam Kereta, Joki Kereta Didakwa | KUALA LUMPUR: Seorang pekerja joki kereta didakwa di Mahkamah Sesyen hari ini, kerana merogol remaja perempuan berusia 18 tahun dalam kereta, 13 Mei lalu.

Bagaimanapun, B Satia, 26, mengaku tidak bersalah selepas pertuduhan dibacakan jurubahasa di hadapan Hakim, Izralizam Sanusi.

Satia dituduh merogol remaja berkenaan dalam kereta Honda City kelabu di kawasan pusat hiburan, Jalan Tun Razak, Taman Maluri, di sini, jam 5.20 pagi, 13 Mei lalu.

Kesalahan mengikut Seksyen 376(1) Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara hingga 20 tahun dan sebat jika disabitkan kesalahan.

Berikutan pengakuan tidak bersalah itu, Timbalan Pendakwa Raya, Roslizi Sulaiman, menawarkan jaminan RM30,000 dengan seorang penjamin serta syarat tambahan tidak boleh mendekati mangsa.

“Berdasarkan keterangan, kejadian rogol adalah secara paksa serta tertuduh dan mangsa tiada apa-apa hubungan,” katanya.

Bagaimanapun, peguam bela Satia, Julie Faralisa Abd Jais, memohon jaminan rendah atas alasan anak guam perlu menanggung ibu serta adik yang masih bersekolah.

“Tertuduh yang juga anak kedua tidak bersalah hingga didapati bersalah. Ibunya sedia menjadi penjamin dan anak guam akan menerima syarat tambahan dikenakan,” katanya.

Hakim kemudian membenarkan jaminan RM9,000 dengan seorang penjamin serta syarat tambahan perlu melaporkan di balai polis setiap bulan serta tertuduh tidak boleh mendekati mangsa atau jaminan akan dibatalkan.

Sebutan kes semula ditetapkan 21 Jun ini.

Sumber: BH

 

ARTIKEL LAIN YANG BOLEH DIBACA

Seorang Pekerja Pembersihan Rog0l Remaja 13 Tahun Sehingga Melahirkan Anak Lelaki

Seorang pekerja pembersihan dihukum penjara lapan tahun dan empat sebatan oleh Mahkamah Sesyen di sini, hari ini, selepas mengaku bersalah merogol kanak-kanak perempuan berumur 13 tahun sehingga melahirkan bayi lelaki, November lalu.

Hakim Rosli Ahmad menjatuhkan hukuman itu terhadap terrtuduh, Muhammad Ali, 47, selepas tertuduh membuat pengakuan bersalah mengikut Seksyen 376 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum 20 tahun dan sebat.

Mengikut pertuduhan, Muhammad Ali yang juga pemegang pasport warga Indonesia didakwa merogol mangsa yang berumur 13 tahun (ketika kejadian) di sebuah rumah pekerja ladang kelapa sawit di Semporna, jam 4 petang, 2 April 2022.

Pendakwaan dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya, Mohd Suhaimi Suriana manakala tertuduh tidak diwakili peguam.

Mohd Suhaimi dalam hujahnya memohon hukuman berat ke atas tertuduh mengambil kira faktor kepentingan awam selain kesan trauma dialami mangsa selepas dirogol tertuduh.

Katanya, mangsa dalam kes ini yang masih bersekolah sepatutnya menjalani kehidupan normal seperti kanak-kanak perempuan lain namun terpaksa memikul tanggungjawab sebagai Ibu dalam usia yang sangat muda.

“Laporan daripada Jabatan Kimia juga mengesahkan tertuduh adalah ayah kandung bayi terbabit.

“Pendakwaan juga mengambil kira faktor tertuduh dalam kes ini adalah warga asing yang masuk ke negara ini sewajarnya dijatuhi hukuman berat selain perlu diusir pulang ke negara asal,” tegasnya.

Hakim kemudiannya, memerintahkan tertuduh dipenjara selama lapan tahun dan empat sebatan bermula dari tarikh tangkapan selain diusir pulang ke negara asal sebaik selesai menjalani hukuman.

Berdasarkan fakta kes, tertuduh disyaki merogol mangsa yang ketika itu sedang tidur bersendirian di rumahnya kira-kira jam 4 petang pada 2 April tahun lalu.

Tertuduh bagaimanapun, ditangkap pada 21 November lalu selepas mangsa mengadu sakit perut sebelum mendapatkan rawatan di Hospital Tawau.

Hasil pemeriksaan mendapati, mangsa mengandung 38 minggu dan selamat melahirkan bayi lelaki sebelum mendedahkan dia dirogol tertuduh.

Sumber : BH

Share.

Leave A Reply