Sama Seperti ‘Allah’, Tiada Masalah Guna Nama Timah Wiski Di Sarawak.-Ketua Menteri | MIRI, 15 Nov — Ketua Menteri Sarawak Tan Sri Abang Johari Openg menegaskan kerajaan negerinya tidak mempunyai isu menamakan wiski buatan Malaysia Timah.

Sama Seperti 'Allah', Tiada Masalah Guna Nama Timah Wiski Di Sarawak.-Ketua Menteri

Nama itu telah menarik perhatian di semenanjung, dengan parti Islam yang memerintah PAS menegaskan bantahannya terhadap penggunaan perkataan Melayu walaupun mendapat kelulusan Kabinet.

“Kami tidak mahu bergaduh kerana isu remeh dan remeh,” kata Abang Johari pada perasmian Dewan Bandaraya Miri di sini hari ini.

Katanya, dia tidak tahu kenapa nama arak itu menjadi sensitif.

“Kamu tahu Timah… hanya kerana namanya Timah, sudah jadi masalah. Timah adalah nama seorang wanita, tetapi ia juga perkataan Melayu untuk timah,” katanya.

Beliau berkata ia juga sama apabila kerajaan negeri tidak mempunyai isu dengan penganut Kristian Sarawak menggunakan kalimah “Allah” untuk memanggil Tuhan mereka.

“Ia adalah antara kamu dan Tuhan kamu. Kenapa bimbang? Untuk apa anda mencipta masalah yang tidak perlu?” dia tanya.

Ketua menteri mencadangkan agar pilihan Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob di ibu negara Sarawak, Kuching, sebagai platform untuk melancarkan inisiatif Keluarga Malaysia beliau bukanlah secara kebetulan.

“Kenapa? Sarawak sememangnya platform Keluarga Malaysia,” katanya.

Abang Johari berkali-kali menjunjung negeri burung enggang sebagai contoh teladan keharmonian agama dan kaum.

Beliau menambah bahawa ia akan menjadi masalah besar bagi negeri ini jika pelampau agama dan kaum dibenarkan bertapak di Sarawak melalui pilihan raya negeri akan datang.

“Jadi saya memberitahu pemimpin persekutuan untuk membiarkan pilihan raya Sarawak terhad dalam kalangan rakyat Sarawak.

“Saya memberitahu mereka kerana masalah Sarawak hanya boleh ditangani oleh rakyat Sarawak,” katanya.

Pemimpin PAS terus menyuarakan bantahannya hari ini untuk menamakan wiski tempatan Timah walaupun penggubal undang-undangnya adalah ahli kerajaan persekutuan.

Senator PAS Idris Ahmad, yang juga menteri persekutuan yang bertanggungjawab bagi hal ehwal Islam, memberitahu akhbar harian Melayu Sinar Harian bahawa tiada sesiapa dalam partinya bersetuju dengan keputusan Kabinet dan pengambilan alkohol tidak kira nama yang digunakan untuk jenama itu.

“Setakat isu arak ini sama ada Timah, Dollah atau Wahab PAS tidak bersetuju dengannya,” kata Naib Presiden PAS itu dipetik berkata.

Seorang ahli parlimen Pembangkang dari PKR sebelum ini mengisytiharkan di Parlimen bahawa meminum wiski Timah sama seperti meminum wanita Melayu, mencetuskan satu lagi kontroversi.

Sabtu lalu, Kabinet persekutuan membenarkan jenama wiski Timah mengekalkan namanya.

Sumber: Malay Mail

Share.

Leave A Reply