Sangka Buaya.. Lelaki Temui Bangkai Ikan Prasejarah Tepi Kolam

| February 21, 2021 | 0 Comments

Sangka Buaya.. Lelaki Temui Bangkai Ikan Prasejarah Tepi Kolam | Seorang lelaki menyangka temui bangkai buaya ditepi kolam takungan, namun dia beranikan diri menghampiri namun sangkaannya meleset apabila bangkai tersebut bukannya buaya namun ikan prasejarah. Baca selanjutnya..

IKAN PRASEJARAH ALIGATOR GAR

Singapura – Sejenis ikan prasejarah memiliki rupa seperti aligator mengejutkan penduduk setempat selepas ditemui terdampar di tepi sebuah kolam takungan air di Singapura, lapor akhbar Daily Mail kelmarin.

aligator gar

Bangkai haiwan itu dijumpai di tebing Kolam Takungan MacRitchie minggu ini, manakala penduduk setempat keliru me­ngenal pasti haiwan tersebut.

Ia ditemui warga Britain yang kini menetap di Asia, Karen Lythgoe, 31.

Haiwan pelik itu sebenarnya seekor aligator gar. Ikan itu berasal dari selatan Amerika Syarikat yang terletak 16,000 kilome­ter dari Singapura.

Spesies itu mengeluarkan te­lur beracun dan merupakan pe­mangsa utama manakala perbuatan melepaskan ikan aligator gar ke kawasan akuatik boleh mero­sakkan ekosistem tempatan.

“Kami pada mulanya me­nyangka ia seekor buaya tetapi sangsi, jadi, kami pergi lebih dekat untuk melihatnya.

“Ia bukan seekor buaya. Ia kelihatan prasejarah dengan gigi dan rahang yang besar.

“Saya terkejut dan keliru bagaimana boleh berada di kawasan takungan tersebut,” kata Karen.

Ditanya bagaimana haiwan itu boleh berada di Singapura, pihak berkuasa pulau itu percaya ia asalnya adalah haiwan peliharaan tetapi dilepaskan pemiliknya ke kolam takungan apabila menjadi terlalu besar.

Menurut media tempatan, anak ikan aligator gar boleh dibeli daripada penjual ikan peliharaan tempatan. Pada ke­biasaannya, anak ikan itu memiliki panjang cuma 20 sentimeter atau lapan inci.

“Kami mahu memberi peri­ngatan kepada semua orang bahawa perbuatan melepaskan haiwan ini akan menjejaskan ekosistem akuatik kita yang rapuh dan juga mendatangkan bahaya kepada pengguna,” kata pihak berkuasa Singapura.

Ikan aligator gar adalah spesies karnivor yang memakan ikan lain, ketam, labi-labi dan mamalia kecil.

Mereka yang melepaskan haiwan asing ke dalam empangan dan laluan air lain boleh didenda sehingga SG$3,000 (RM9,139) di bawah undang-undang Singa­pura.

Sumber : Kosmo

Tags: , , ,

Category: KEMALANGAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *