Selepas China Berjaya Perangi Covid-19, Haiwan Ini Kembali Dijual Di Pasar Buat Ramai Tak Setuju.

| March 30, 2020 | 0 Comments

Selepas China Berjaya Perangi Covid-19, Haiwan Ini Kembali Dijual Di Pasar Buat Ramai Tak Setuju. | Selepas tiga bulan penularan wabak Covid-19, disebabkan berjaya mengekang penyebaran wabak tersebut, mereka meraikan kemenangan dengan membuka semula perniagan dan pasar, namun apa yang kembali dijual di pasar daging di china ini buat ramai geleng kepala. Baca Selanjutnya..

Kembali Jual Haiwan Eksotik

BEIJING: Selepas tiga bulan penularan wabak Covid-19, pasar daging di sekitar dua bandar terkemuka di Guilin dan Dongguan, China kembali menjual kelawar dan kala jengking serta pelbagai haiwan eksotik yang digunakan dalam perubatan tradisional.

Daily Star melaporkan, penemuan mengejutkan itu mendapati haiwan liar dan eksotik berkenaan yang dikaitkan dengan punca tercetusnya wabak itu banyak dijual secara terbuka di bandar berkenaan.

Banyak tempat di republik itu, meraikan ‘kemenangan’ memerangi Covid-19 dengan membuka perniagaan buat pertama kalinya semalam selepas beberapa bulan ditutup.

Senario itu dilihat koresponden Daily Mail yang menggambarkannya sangat teruk dan mendatangkan masalah.

Sementara itu, di Dongguan pula, penjualan kelawar dipromosikan besar-besaran oleh penjual perubatan tradisional.

“Pasar ini kembali beroperasi sama macam mereka buat sebelum koronavirus,” lapor koresponden itu yang dihalang pengawal keselamatan bagi merakam gambar.

Sumber : Harian Metro

Tags: , , , , , , ,

Category: INFORMASI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *