KULAI – Seorang pemandu sebuah kenderaan pacuan empat roda maut selepas kenderaan dipandunya terbabas dan terjatuh ke dalam longkang sedalam lima meter di Taman Puteri, di sini awal pagi tadi.

Komander Operasi dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Kulai, Pegawai Bomba Kanan II, Mohd. Firdaus Juritah berkata, pihaknya menerima panggilan berhubung kejadian itu pada pukul 1.21 pagi.

Sehubungan itu katanya, seramai enam anggota beserta sebuah jentera dari BBP Kulai dikejarkan ke lokasi kejadian.

“Setibanya di sana, didapati sebuah kenderaan pacuan empat roda jenis Toyota Hilux telah terbabas dan terjatuh ke dalam longkang dengan kedalaman lima meter.

“Mangsa iaitu pemandu yang merupakan seorang lelaki berusia 46 tahun didapati maut dalam keadaan tersepit di tempat duduk pemandu,” katanya dalam satu kenyataan, di sini hari ini.

Tambah Mohd. Firdaus, anggota kemudian bertindak mengeluarkan mangsa menggunakan peralatan khas sebelum membawa mangsa naik menggunakan ‘stretcher’.

“Mangsa telah disahkan meninggal dunia di tempat kejadian oleh pihak Kementerian Kesihatan (KKM) sebelum diserahkan kepada polis untuk tindakan selanjutnya dan operasi itu kemudian ditamatkan pada pukul 3.32 pagi,” jelasnya.

Sumber : Kosmo

 

 

ARTIKEL LAIN YANG BOLEH DIBACA

Seorang Wanita M4ut Dalam Nahas Kereta Dan Lori Tangki Minyak

SELANGAU: Seorang wanita maut manakala dua lagi cedera selepas terlibat kemalangan dua kenderaan di Jalan Stapang-Selangau di sini awal pagi tadi.

Jurucakap Pusat Gerakan Operasi (PGO) Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JPBM) Sarawak berkata, pihaknya menerima pangilan kecemasan mengenai kejadian terbabit kira-kira jam 6.57 pagi tadi lalu mengarahkan enam anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Selangau untuk ke lokasi kejadian.

“Setibanya pasukan bomba di lokasi kejadian didapati berlaku kemalangan jalan raya yang melibatkan sebuah lori tangki dan sebuah kereta jenis Proton Saga.

“Terdapat seorang mangsa iaitu seorang wanita dewasa tersepit di tempat duduk belakang kereta terbabit,” katanya menerusi satu kenyataan.

Beliau berkata anggota terlibat bertindak mengeluarkan mangsa yang tersepit menggunakan peralatan penyelamatan khas.

Bagaimanapun, mangsa telah disahkan maut di tempat kejadian oleh pasukan perubatan dari Klinik Kesihatan Sekuau yang turut berada di lokasi kejadian.

“Dua lagi mangsa iaitu pemandu dan penumpang kereta Proton Saga itu telah dikeluarkan oleh orang awam dan dihantar ke Klinik Sekuau sebelum ketibaan anggota Bomba dari BBP Selangau manakala pemandu lori terbabit tidak mengalami sebarang kecederaan,” katanya.

Mayat kemudiannya diserahkan kepada pihak polis dan dibawa ke Hospital Sibu untuk tindakan selanjutnya.

Sumber : KMN

Share.

Leave A Reply