Seorang Lelaki Tercucuk Batang Besi Dileher | Lelaki di India dibawa ke hospital selepas tercucuk sebatang besi yang sepanjang lima kaki atau kira-kira 1.5 meter (m) di lehernya, baru-baru ini.

BATANG besi daripada leher pesakit berkenaan.

Lelaki yang bernama Karthikeyan secara tidak sengaja tergelincir dan jatuh dari tingkat satu rumahnya di bandar Tiruchirappalli, di negeri selatan, Tamil Nadu, India.

Metro UK melaporkan bahawa ketika lelaki berusia 33 tahun itu terjatuh 20 kaki (kira-kira enam m), sebatang batang besi dengan bahagian tepi yang bergerigi menembusi lehernya.

Menurut laporan tempatan, pesakit dalam keadaan sedar sepenuhnya ketika keluarganya membawanya ke hospital berhampiran, dan dia kemudian menjalani pembedahan selama tiga jam.

Doktor pada mulanya tidak dapat melakukan imbasan sinar-X pada luka Karthikeyan, jadi hanya ultrabunyi dapat dilakukan terhadap lelaki itu.

Dr Mohamed Mansoor berkata bahawa selepas pesakit stabil, mereka akan mengeluarkan batang besi (dalam prosedur) membabitkan pasukan pakar.

Doktor juga menyatakan bahawa mereka tidak dapat melakukan apa-apa jenis pengimejan atau imbasan sinar-X.

Beliau menjelas lagi, jadi hanya ultrabunyi di sebelah katil dilakukan untuk memastikan tiada kecederaan vaskular (tisu-tisu pembuluh) yang besar.

Batang besi itu kemudiannya dipendekkan pada kedua-dua belah pihak dengan bantuan jurutera penyelenggaraan di hospital.

Secara ajaib, Karthikeyan terselamat dan ‘sangat bertuah’ kerana sudah pulih.

Dr Mohamed menegaskan ia adalah pembedahan yang ‘mencabar’ kerana leher adalah tempat saluran leher, makanan dan arteri karotid.

Doktor bertambah bahawa sepasukan pakar telah memastikan tiada organ atau saluran utama di leher itu cedera.

Beliau berkata, kes kecederaan leher yang teruk seperti ini jarang berlaku, dan peluang untuk hidup dalam kes itu agak rendah di negeri berkenaan.

Katanya, pesakit benar-benar bertuah kerana dibawa ke hospital dengan cepat dan juga suaranya tidak terjejas oleh insiden ini.

Sumber: Harian Metro

Share.

Leave A Reply