“Tiada Satu Sen Pun Daripada RM31juta Diberi Kepada Golongan Miskin”. |┬áKUALA LUMPUR: Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi mempunyai penguasaan penuh ke atas yayasan amalnya, Yayasan Akalbudi (YAB), termasuk akaun banknya, diperdengarkan di Mahkamah Tinggi hari ini.

"Tiada Satu Sen Pun Daripada RM31juta Diberi Kepada Golongan Miskin".

Timbalan Pendakwa Raya Datuk Raja Rozela Raja Toran ketika mengemukakan permohonan itu berkata tertuduh, yang dirujuk sebagai ‘bos’ oleh mereka yang berada dalam YAB, akan mendapat apa sahaja yang dikehendaki daripada yayasan itu.

Beliau berkata Zahid adalah penandatangan tunggal untuk akaun bank YAB dan boleh melantik sesiapa sahaja yang beliau suka sebagai pemegang amanah yayasan itu.

“YAB ditubuhkan untuk mentadbir dana untuk membasmi kemiskinan dan meningkatkan kebajikan golongan miskin.

“Ia juga menjalankan kajian dan penyelidikan yang berkaitan dengan program pembasmian kemiskinan,” katanya, dan menambah Zahid menjadi penandatangan tunggal untuk akaun YAB pada 4 April 2012.

“Pada masa ini, sebanyak 50 cek YAB telah dikeluarkan dan pengeluaran dana daripada tujuh akaun simpanan tetap telah berlaku.

“Jumlah terkumpul adalah sebanyak RM31,082,732.57 dan tiada satu sen pun untuk manfaat golongan miskin,” katanya.

Rozela berkata keterangan yang dibawa dalam perbicaraan itu jelas menunjukkan Zahid telah menyalahgunakan wang itu untuk kepentingan peribadinya.

Beliau berkata tertuduh bersama-sama bekas pemegang amanah YAB Mohd Samsuri Tun menjalankan tanggungjawab sebagai penandatangan bersama cek YAB sehingga beliau terpaksa meletakkan jawatan pada 2012.

“Samsuri juga memberi keterangan bahawa beliau telah beberapa kali menandatangani cek ‘kosong’ atas arahan tertuduh.

“Kebetulan, seorang lagi bekas pemegang amanah YAB Zulkifli Senteri juga telah meletakkan jawatan pada hari yang sama kecuali beliau diminta untuk pergi tanpa sebarang alasan diberikan.”

Rozela berkata, tertuduh merupakan penandatangan tunggal yang diberi kuasa berdasarkan Resolusi Pekeliling Pemegang Amanah yang diluluskan pada April 2012.

Beliau berkata ini telah meletakkan tertuduh dalam kedudukan menjalankan penguasaan ke atas harta YAB.

Zahid sedang dibicarakan atas 47 pertuduhan, 12 daripadanya bagi pecah amanah jenayah, lapan bagi rasuah dan 27 bagi pengubahan wang haram melibatkan jutaan ringgit.

Rozela akan meneruskan penerangannya di hadapan Hakim Datuk Collin Lawrence Sequerah esok.

Sumber: New Straits Times

Share.

Leave A Reply