Video Pegawai JKM Terperangkap Banjir. Ini Yang Terjadi Pada mereka. | Batu Pahat: “Kebiasaannya kami membantu mangsa namun pada kali ini kami sendiri berdepan dengan detik mencemaskan apabila kenderaan pacuan empat roda dinaiki hampir tenggelam,” kata pegawai Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) Batu Pahat, Siti Nadiah Mardi, 36.

Menceritakan pengalaman yang ditempuhi pada 12 tengah hari hari ini, Siti Nadiah berkata, ketika kejadian kereta dinaiki itu berada di kebun kelapa sawit di Kampung Haji Kamisan berhampiran pusat pemindahan sementara (PPS) Parit Haji Kamisan di Yong Peng.

Menurutnya, ketika merentasi kawasan itu menuju ke PPS berkenaan, air banjir semakin deras hingga Ford Everest hanyut ke tepi.

Katanya, pada awalnya air banjir hanya pada paras sederhana namun ia semakin tinggi hingga kepada paras berbahaya iaitu melebihi satu meter.

“Lebih sejam kami berdepan situasi getir dan saya tidak tahu boleh hidup lagi atau tidak.

“Air menghampiri bumbung kereta dan ketika itu kami sudah bersiap sedia berpaut pada pokok kelapa sawit.

“Kami menghubungi pelbagai agensi dan rakan supaya membantu sebelum keadaan bertambah buruk,” katanya.

Siti Nadiah berkata, ketika kejadian dia bersama rakan sekerja, Herlinda Abd Majid, 42, dan pemandu kereta berusia 46 tahun.

“Selepas sejam, kami mendengar bunyi bot dan ketika itu kami menjerit meminta bantuan.

“Hanya tuhan saja mengetahui perasaan kami ketika itu, Alhamdulillah bot itu menuju ke arah kami dan difahamkan mereka menerima maklumat dan segera ke lokasi bagi menyelamatkan kami,” katanya.

Siti Nadiah berkata, dalam kejadian berkenaan kesemua barangan yang dibawa dalam kenderaan termasuk makanan, minuman serta borang pendaftaran sudah rosak.

Menurutnya, bagaimanapun dia dan rakannya bersyukur kerana terselamat tanpa mengalami sebarang kecederaan.

“Ini adalah kejadian kali pertama seumur hidup dan kami tidak akan lupakan dan akan dijadikan iktibar supaya lebih berhati-hati pada masa depan.

“Kami berterima kasih kepada keluarga, kenalan dan rakan sekerja yang mendoakan keselamatan kami,” katanya ketika dihubungi hari ini.

Sumber : HM

 

 

ARTIKEL LAIN UNTUK DIBACA

 

Terkandas Sebab Banjir, Lima Pelajar SPM Hampir Terlepas Jawab Kertas Peperiksaan

Lima calon Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) di Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Lake, Bau, di sini, hampir tidak dapat menduduki peperiksaan apabila mereka terkandas selepas jalan keluar dari kampung dinaiki air, hari ini.

Bagaimanapun, tindakan pantas pasukan bomba berjaya menyelamatkan situasi dan kesemua pelajar berkenaan dapat menduduki peperiksaan tepat jam 8 pagi.

Jurucakap Pusat Gerakan Operasi (PGO) Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) Sarawak berkata, pihaknya menerima panggilan memohon bantuan khidmat khas bagi menghantar pelajar terbabit ke sekolah, pada 7 pagi.

Katanya, tiga anggota bersama Ketua Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Bau, Tawang Lingem, bergerak ke lokasi sejurus menerima panggilan itu.

May be an image of 3 people and people standing

“Bantuan bomba diperlukan berikutan laluan dari kediaman lima pelajar terbabit iaitu di Kampung Segubang ke SMK Lake terputus akibat limpahan air sungai selepas hujan lebat.

“Anggota bomba menggunakan sebuah lori dan bot untuk melakukan khidmat khas itu,” katanya dalam kenyataan, hari ini.

Menurutnya, semua pelajar terbabit selamat sampai di SMK Lake pada jam 8 pagi dan menduduki peperiksaan itu.

Hujan berterusan melanda sebahagian besar Sarawak sejak Sabtu lalu menyebabkan beberapa kawasan dilanda banjir kilat, hari ini.

Sehingga tengah hari ini, dua pusat pemindahan sementara (PPS) dibuka di daerah Bau bagi menempatkan 17 mangsa daripada tujuh keluarga.

Sumber : HM

Share.

Leave A Reply