(VIDEO) Pemandu Van Sekolah Bahayakan Nyawa Pelajar, Selamba Langgar Lampu Merah | TINDAKAN melanggar lampu isyarat mendedahkan pengguna jalan raya kepada risiko yang tidak diingini.

Lazimnya, perkara itu dikaitkan dengan penunggang motosikal yang lebih mudah untuk menyelit di antara kenderaan apabila tiba di persimpangan.

Namun begitu, tular pada Ahad mengenai kejadian sebuah van sekolah berwarna kuning yang bertindak melanggar lampu isyarat yang masih berwarna merah di sebuah simpang jalan agak sibuk.

Lebih membimbangkan, van sekolah tersebut ketika itu sarat dengan pelajar sekolah.

“Pemandu van sekolah yang tidak bertanggungjawab, letakkan nyawa pelajar sekolah dalam bahaya,” tulis Sze Min.

Dalam pada itu, terdapat warganet mencadangkan agar pemandu van sekolah tersebut perlu dikenakan tindakan berat atas kesalahan yang dilakukan itu.

“Patut gantung lesen (memandu) sampai akhir hayat,” kata Faiz Arifin.

Kejadian yang direkodkan daripada rakaman papan pemuka kenderaan (dashcam) itu dipercayai berlaku di Jalan Kebun, Shah Alam, Selangor.

Tarikh pada rakaman tersebut memaparkan kejadian itu berlaku pada Jumaat lalu sekitar pukul 12.48 tengah hari.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Majoriti (@majoritiofficial)

Sumber: Majoriti

 

Baca Juga: Rider Langgar Lampu Merah Tak Perasan Polis Trafik Dibelakang

Segelintir penunggang motosikal sering kali dilihat melanggar lampu isyarat apabila keadaan sekeliling nampak ‘selamat’ untuk melakukan kesalahan tersebut.

Satu rakaman menerusi kamera badan polis bertugas menjadi bualan ramai apabila video tersebut menunjukkan seorang penunggang motosikal dikejar dari belakang selepas dia melakukan kesalahan melanggar lampu isyarat merah.

Semasa penunggang motosikal itu bergerak melanggar lampu isyarat merah, pegawai tersebut turut menunggang laju untuk mengejar individu tersebut sebelum kehadiran seorang lagi polis dari arah belakang.

Ketika kejadian, penunggang motosikal itu dilihat memecut laju yang mana menyebabkan polis itu turut mengejarnya dengan pantas.

Namun selepas beberapa saat, polis itu berjaya menahan lelaki tersebut selepas memotong beberapa buah kenderaan di laluan terbabit

Selepas berjaya menahan penunggang motosikal itu, polis dilihat mengeluarkan saman kepada lelaki terbabit kerana melanggar lampu isyarat merah.

Difahamkan kejadian tersebut dipercayai berlaku di sekitar bandar Seberang Jaya, Pulau Pinang dan video tersebut dimuat naik pada Rabu oleh pengguna media sosial.

Di ruangan komen pula, rata-rata orang ramai menyatakan sekiranya penunggang motosikal tersebut bersabar beberapa saat sahaja, sudah pasti dia tidak akan ditahan oleh polis yang kebetulan berada di situ.

“Bila nampak polis itu hormat sikit, terlajak depan pun tak apa berhenti atau tolak kebelakang sikit, kalau pergi juga memang langgar lampu isyarat seakan menduga atau mencabar kredibiliti polis itu,” kata Muhammad Rafizi Ahmad.

“Dia tak langgar lampu merah biasa-biasa, laju berdesup juga perginya itu, ambil masa juga nak kejar itu,” ujar Luqman Hakim.

“Sabar sikit sahaja Bang, tak pasal-pasal dapat surat cinta dari abang polis, kau memang bertuah hari ini,” jelas Chin Soon Goh.

Sebelum ini pernah dilaporkan kejadian yang serupa, iaitu seorang gadis nyaris menjadi mangsa kemalangan apabila hampir dilanggar sebuah bas gara-gara tidak mematuhi lampu isyarat merah di Kuantan, Pahang.

Pesanan buat pembaca adalah untuk sentiasa patuhi undang-undang jalan raya walaupun jalan yang kita lalu ‘nampak’ selamat untuk melanggar lampu merah kerana dari satu kesalahan yang dibuat akan menjadi satu kebiasaan atau tabiat yang tidak baik pula.

Sumber: Majoriti

 

Share.

Leave A Reply