Seorang ibu tunggal dan kekasihnya didakwa di Mahkamah Sesyen di sini, hari ini atas pertuduhan mendedahkan bayi lelaki berusia dua tahun kepada bahaya sehingga maut pada tahun lalu.

Tertuduh, R. Vasanthi, 21, dan kekasihnya, L. Indran, 29, bagaimanapun mengaku tidak bersalah sejurus pertuduhan dibacakan oleh jurubahasa di mahkamah berasingan di hadapan Hakim Darmafikri Abu Adam dan Mohd. Sabri Ismail.

Mengikut pertuduhan, kedua-dua mereka dia didakwa sebagai seorang yang mempunyai pemeliharaan seorang kanak-kanak lelaki (kelahiran tidak didaftarkan) berusia dua tahun telah mendedahkan kanak-kanak itu kepada bahaya.

Akibat itu mangsa mengalami kecederaan fizikal di bahagian dada, belakang badan dan kedua-dua belah kaki.

Tindakan itu dilakukan antara pukul 4 petang hingga 6 petang di Kampung India dalam daerah Jasin pada 11 November 2021.

Bagi kesalahan tersebut, tertuduh didakwa mengikut Seksyen 31(1)(a) Akta Kanak-kanak 2001 yang memperuntukan hukuman penjara sehingga 20 tahun atau denda tidak melebihi RM20,000 atau kedua-duanya, jika sabit kesalahan.

Difahamkan, pasangan itu telah mendedahkan kanak-kanak itu kepada bahaya sehingga menyebabkannya terjatuh ke dalam kandang kambing di tempat kejadian.

Terdahulu, pendakwaan terhadap Vasanthi yang dikendalikan Timbalan Pendakwa N. Sivashangari mencadangkan jaminan sebanyak RM20,000 dengan mengambil kira mangsa, yang juga anak tertuduh telah meninggal dunia selepas seminggu dirawat di hospital.

Wanita itu yang tidak diwakili peguam bagaimanapun merayu agar jaminan dikurangkan dengan alasan baharu sahaja melahirkan anak pada 10 November lalu dan bergantung harap pada pendapatan teman lelakinya yang bekerja sebagai pengembala kambing.

Darmafikri kemudian membenarkan jaminan sebanyak RM10,000 dengan seorang penjamin dan menetapkan tarikh 25 Januari depan sebagai serahan dokumen dan lantikan peguam.

Di hadapan Mohd. Sabri pula, Timbalan Pendakwa Raya, Muhammad Nazrin Ali Rahim mencadangkan jumlah jaminan RM30,000 terhadap Indran juga dengan mengambil kira kesalahan dilakukan telah mengakibatkan kematian anak kekasihnya itu.

Mahkamah kemudian bersetuju dengan jaminan sebanyak RM15,000 dan menetapkan tarikh sebutan semula kes pada 16 Januari depan.

Sumber : Kosmo

 

ARTIKEL LAIN YANG BOLEH DIBACA

Wanita Nekad Kelar Leher Bayi Sendiri Berusia 10 Hari

Seorang wanita sanggup membunuh bayi perempuan berusia 10 hari menggunakan senjata tajam, di Muara Enim.

Wanita berusia 22 tahun itu dipercayai mengelar leher bayinya selepas dikatakan enggan menyerahkannya kepada seorang wanita berusia 49 tahun.

Menurut polis, kejadian berlaku pada 5.o5 petang waktu Indonesia Barat.

Ketua Unit Siasatan Jenayah Polis Muara Enim AKP Toni Saputra berkata, pada awalnya ibu muda itu bersetuju menyerahkan bayinya kepada wanita berkenaan untuk dijaga selepas melahirkannya.

Sebelum kejadian, Toni berkata, ibu bayi berkenaan ke rumah wanita terbabit untuk melihat anaknya.

Dia kemudian diminta masuk ke bilik memandangkan bayi berkenaan sedang tidur.

Namun, seorang saksi berusia 19 tahun melihat ibu bayi terbabit berlumuran darah sambil memegang pisau ketika keluar dari bilik.

Beliau berkata, saksi melihat bayi berkenaan luka di bahagian leher dan meminta bantuan daripada keluarganya.

Beliau juga bertambah lagi bahawa ibu bayi berkenaan ditangkap dan diserahkan kepada pihak polis.

Toni berkata, siasatan mendapati pada mulanya, ibu bayi berkenaan bersetuju menyerahkan hak penjagaan kepada wanita terbabit selepas ketika mangsa dilahirkan.

Bagaimanapun, dia mengubah fikiran dan ingin menjaga anaknya semula.

Tetapi wanita berkenaan tidak bersetuju sebelum ibu bayi berkenaan nekad membunuh anaknya sendiri.

Toni berkata, dia dipercayai bertindak membunuh bayinya sendiri selepas wanita terbabit enggan menyerahkannya semula.

Bagaimanapun, kes ini masih dalam siasatan. Polis akan menjalankan ujian psikiatri untuk mengetahui motif kejadian.

Beliau berkata lagi, pakar akan memeriksa ibu bayi berkenaan untuk mengetahui sama ada dia mengalami gangguan mental atau sebaliknya.

Sumber: KMN

Share.

Leave A Reply