SERDANG: Gara-gara membuat laporan palsu kononnya disamun dan dirogol bergilir-gilir oleh lima lelaki Afrika, seorang wanita Jepun ditahan oleh pihak polis.

Wanita Jepun Ditahan Polis, Kononnya Disamun Dan Dirogol

Kejadian dikatakan berlaku di tepi Jalan SP 5/4, Taman Serdang Perdana, Seri Kembangan pada awal bulan lalu.

Ketua Polis Daerah Serdang, Asisten Komisioner A Anbalagan memberitahu ia berdasarkan laporan yang telah diterima pada 1 Februari lalu.

Seorang wanita berusia 20 tahun, mendakwa kumpulan lelaki Afrika itu melarikan barang miliknya selepas merogolnya.

A Anbalagan berkata, polis kemudian menjalankan siasatan namun mendapati laporan perubatan yang dikemukakan doktor menunjukkan tiada sebarang kesan rogol pada tubuhnya.

“Ini menimbulkan rasa curiga terhadap laporan yang dibuatnya. Apabila pengadu dibawa ke lokasi kejadian, dia juga gagal menunjukkan bagaimana dan tempat kejadian sebenar berlaku.

“Malah dia juga gagal mengecam wajah lima suspek warga Afrika yang dikatakan melakukan samun dan merogolnya,” katanya dalam kenyataan di sini, pada Rabu.

Mengulas lanjut Anbalagan memberitahu, polis kemudian melakukan siasatan lajut dan mendapati dakwaan itu palsu.

Beliau bagaimanapun tidak menjelaskan motif wanita itu membuat laporan palsu tersebut. Kes itu kini disiasat mengikut Seksyen 182 Kanun Keseksaan kerana membuat laporan palsu.

Jika disabitkan bersalah wanita itu boleh dikenakan hukuman penjara sehingga enam bulan atau denda maksimum RM2,000 atau kedua-duanya sekali.

Katanya lagi, suspek akan dituduh di Mahkamah Majistret Petaling Jaya pada Khamis.

Tegas beliau, polis memandang serius perkara itu dan memberi amaran mengambil tindakan ke atas mana-mana individu yang membuat laporan palsu.

Sumber : Astro Awani

 

Share.

Leave A Reply