Warga Thailand M4ut Selepas Cabut 12 Batang Gigi | BANGKOK – Seorang warga emas maut selepas 12 batang giginya dicabut dan menyebabkan pendarahan tidak terkawal di Hospital Singburi, dedah anak perempuannya baru-baru ini, lapor portal Thaiger.

Menurut anak perempuan mendiang, Chanthana Khum Khrong, sebelum kejadian ayahnya berusia 64 tahun pernah mendapatkan rawatan penyakit hati di sebuah Hospital Singburi.

Katanya, rawatan itu bermula pada 12 Mei dan selepas itu bapanya ditahan sehingga 15 Mei di hospital sama kerana rawatannya memerlukan antibiotik.

Chanthana mendedahkan bahawa pada 23 Mei, pihak hospital menasihatkan 12 batang gigi rosak ayahnya dibuang dengan melalui dua peringkat. Peringkat pertama doktor akan mencabut tujuh batang gigi dan kemudian lima.

Namun, Chanthana mempersoalkan tindakan doktor yang bertegas mencabut gigi itu walaupun kesihatan ayahnya semakin merosot.

Tambahnya, selepas operasi mencabut selesai, ayahnya mengalami pendarahan tidak berhenti dan doktor hanya memberikan kain kasa untuk digigit dan kadang-kala mendiang tercekik kain itu.

“Jururawat hanya menasihatkan menggigit semula kain tersebut berbanding memberinya ubat bagi menghentikan pendarahan itu,” katanya sambil menambah Pengarah Hospital Singburi akan memberi kenyataan rasmi mengenai kes itu dalam masa terdekat.

Sumber: SINAR HARIAN

 

ARTIKEL LAIN YANG BOLEH DIBACA

Akibat Berebut Bilik Tidur, Warga Emas Tetak M4ti Pasangan

Akibat Berebut Bilik Tidur, Warga Emas Tetak M4ti Pasangan | SINGAPURA – Seorang warga emas berusia 86 tahun di Singapura mengaku bersalah membunuh pasangannya yang berusia 79 tahun kerana mangsa tidak membenarkan dia tidur di bilik lebih besar, lapor laman berita Mothership semalam.

Pak Kian Huat dijatuhi hukuman penjara 15 tahun pada 22 Mei lalu. Dokumen mahkamah mendedahkan bahawa dia dan pasangannya, Lim pertama kali bertemu pada 1950-an.

Mereka tidak berkahwin tetapi tinggal bersama di sebuah pangsapuri dan mempunyai empat orang anak.

Lim bagaimanapun keluar dari rumah itu pada 1980 bersama seorang anak kerana mengelak daripada didera Kian Huat.

Lebih dua dekad kemudian, tiga anak mereka yang tinggal bersama Kian Huat keluar dari rumah tersebut kerana membawa haluan sendiri.

Oleh kerana enggan tinggal sendirian, Kian Huat kembali tinggal serumah dengan Lim dan mereka tinggal sebumbung selama 15 tahun serta tidur dalam bilik berasingan.

Kian Huat biasanya tinggal di bilik tidur yang lebih kecil, manakala dua bilik tidur yang lebih besar dihuni oleh Lim dan dikhaskan untuk anak-anak mereka setiap kali pulang ke rumah.

Pada 26 Ogos 2019, Kian Huat diserang selesema dan batuk. Ia membuatkan lelaki itu mahu berpindah ke bilik lebih besar kerana mendakwa keadaan bilik kecil yang berhabuk itu membuatkan dia sakit.

Kedua-dua mereka kemudian bergaduh besar. Pada pagi 1 September 2019, Kian Huat pergi ke bilik tidur Lim dan menetak mati wanita itu menggunakan sebilah kapak kecil sebanyak 54 kali.

Dia kemudian menelefon salah seorang anak mereka dan meminta agar melaporkan perkara itu kepada polis.

Sumber: KOSMO

Share.

Leave A Reply