13 Tempat Menarik Di Genting Highland Yang Anda Harus Lawati | Genting Highlands dikenali sebagai Tanah Tinggi Genting, merupakan sebuah peranginan bukit di puncak Gunung Ulu Kali dengan ketinggian 1,800 meter. Sebahagian besar kawasan tersebut terletak di negeri Pahang dan satu lagi bahagian kecil terletak di negeri Selangor.

Kuasa apakah yang digunakan Genting Highlands sehinggakan cuaca boleh berubah sekelip mata, cukup berbeza dengan suhu di Lembah Klang yang hanyalah 1 jam pemanduan dari pusat peranginan ini.

Di sini, kami kongsi senarai tempat menarik Di Genting Highland ini.

Selain itu, jika anda ingin melihat banyak lagi info menarik anda boleh klik Di Sini.

1. 20th Century Fox World

Jika anda suka tengok movie, korang kena lah pergi ke 20th Century Fox World kat Genting Highlands. Situ anda boleh explore dunia filem dengan banyak attraction dan show yang memukau. Betul – betul rasa macam dalam filem – filem blockbuster dan jumpa dengan watak – watak kegemaran korang.

2. Sky Avenue

Jika anda nak shopping, makan, dan relax, Sky Avenue ni tempat yang sesuai giler nak pergi. Lokasi yang berada di tengah – tengah Genting Highlands, Sky Avenue ada pelbagai kedai, restoran, dan aktiviti seronok. Kau boleh seronok tengok pemandangan cantik dari atas sambil explore semua kemudahan yang ada.

3. Skytropolis

Genting Highlands memang sinonim dengan taman tema dan pusat hiburan. Satu lagi taman tema yang disediakan di sini ialah Skytropolis yang merupakan sebuah taman tema indoor. Ia terletak di First World Plaza dan bersambung dengan Sky Avenue. Di sini terdapaat lebih 20 rides, aktiviti dan mainan yang boleh anda nikmati bersama keluarga.

4. Genting Highland Premium Outlet

Kalau nak cari barang – barang mahal tapi murah, jangan lupa singgah ke Genting Highlands Premium Outlets. Dia kat Genting Permai ni, dia ada jual produk dari jenama terkenal tapi harga dia diskaun. Lepas tu, boleh la shopping sakan dan cari banyak tawaran menarik yang tak boleh nak dilepaskan.

5. Genting Skyway

Anda boleh nikmati udara segar dan pemandangan yang indah sekitar Genting sepuas hati kerana jangka masa yang diambil untuk sampai ke puncak adalah dalam sekitar 15 ke 20 minit. Namun, jangka masa ini bergantung kepada cuaca. Apa – apa pun bersedia dengan suhu sejuk yang bakal anda tempuhi sebaik sampai ke puncak Genting ini.

6. Arena of Star

Tempat menarik di Genting Highlands Malaysia seterusnya iaitu Arena Of Star, ia adalah tempat yang sempurna untuk nikmati pertunjukan musik live dan hiburan lainnya. Bersiaplah untuk terhibur dengan penampilan artis-artis terkenal dari dalam dan luar negeri!

7. Awana SkyWay

Sepertimana dari Genting Skyway, menaiki kereta kebal Awana Skyway membolehkan anda melihat keindahan sekitar Genting yang cukup memukau. Anda dapat melihat pemandangan resort dan banyak lagi tarikan lain termasuklah Twentieth Century Fox World Malaysia yang bakal siap tidak lama lagi. Anda akan terpesona oleh pemandangan pegunungan yang memukau sepanjang perjalanan.

8. Sky Symphony Genting

Pertunjukan seni cahaya dan suara yang menakjubkan dan adalah tempat menarik di Sky Symphony Genting ini. Dengan penggunaan projektor dan teknologi canggih lainnya, bangunan – bangunan di sekitar Sky Avenue akan hidup dengan tarian cahaya yang spektakuler.

9. Fox World Studio Store

 

Jika anda peminat fanatik filem Hollywood, anda memang wajib singgah ke Fox World Studio Store kalau dah sampai ke Genting Highlands ini. Percayalah, masuk sahaja ke dalam kedai barangan merch filem – filem 20th Century Fox ini, anda akan lihat variasi koleksi seperti Night at the Museum, Planet of the Apes, Alien vs. Predator, Robots, Ice Age, Rio, Life of Pie dan banyak lagi.

10. Bona Cinemas

 

Untuk penggemar filem, Bona Cinemas adalah tempat terbaik untuk nikmati tayangan terkini. Dengan skrin besar dan sistem audio yang canggih, anda akan teruja dengan pengalaman menonton yang best gila. Anda dapat merasai filem – filem terbaru dalam bangunan yang selesa dan moden.

11. SeniKome Peng Heng

Untuk mengalami pesona seni dan budaya Malaysia, anda mesti lawat ke SeniKome Peng Heng. Di sini, anda boleh tengok dan belajar pasal karya seni dan kerajinan tradisi dari pelbagai suku dan etnik kat Malaysia. Jadi, jangan sampai lepas peluang nak kenal lebih rapat warisan budaya negara kita ini.

12. Ripley Believe Or Not

Ripley Believe It or Not adalah tempat yang penuh dengan keajaiban dan fakta menarik. Dengan koleksi yang luar biasa dan aneh, anda akan kagum dengan apa yang dapat dicapai oleh manusia dan alam. Jadi, bersiaplah untuk tercengang dan terpesona dengan kunjungan Anda ke Ripley Believe It or Not!

13. World Of Phalaenopsis (Orchid Farm)

World of Phalaenopsis adalah sebuah ladang orkid yang berkeluasan sekitar 6500 meter persegi. Ladang yang ceria dengan orkid yang aneka warna ini mampu memukau pandangan sesiapa sahaja yang datang sehingga terlupa akan kedinginan suhu di Genting. Bukan sedikit, tetapi lebih dari 390 jenis orkid yang telah ditanam di ladang ini.

 

Kita dapat lihat bahawa Genting Highlands ini bukan hanya sebuah tempat percutian yang penuh dengan tarikan mewah dan hiburan semata – mata, tetapi juga menawarkan sesuatu yang unik untuk dicuba seperti yang terdapat di Fashion Forest.

Selain itu, anda juga dapat melegakan keinginan bershopping barangan berjenama dengan harga diskaun yang melampaui batas dan macam – macam lagi. Tidak hairanlah, tanah tinggi ini menjadi pilihan ramai setiap kali tiba musim cuti.

Share.

Leave A Reply