13 Tempat Menarik Untuk Percutian Di Kulim Kedah | Terletak di tenggara Kedah bersempadan dengan Pulau Pinang, Kulim berada pada jarak 27 Km dan berkongsi sempadan dengan ibu kota Pulau Pinang, George Town. Kawasan kulim ini berada agak dekat dengan tempat – tempat terkenal untuk anda lawati di Malaysia.

Terdapat banyak perkara yang boleh dibuat di Kulim yang jadikan pengunjung gembira dan puas hati. Nak tahu tak tempat – tempat menarik di Kulim, Kedah. Dalam artikel kali ni, akan kami akan kongsi 13 tempat yang anda memang kena lawat bila melancong ke sini. Tanpa buang masa lagi, jom kita lihat yang mana yang menarik hati anda. Sebelum tu jangan lupa tengok 13 Tempat Makan Best Western di Sungai Petani ni ye.

Selain itu, jika anda ingin melihat info – info menarik, anda boleh klik Di Sini.

1. Pusat Rekreasi Sungai Sedim

SUNGAI SEDIM WATER RAFTING

Jika anda mencari pengalaman yang menyeronokkan dalam alam semula jadi, Pusat Rekreasi Sungai Sedim adalah tempat yang wajib dikunjungi. Anda boleh nikmati aktiviti seperti river tubing, berkayak, dan mengembara melalui hutan di tempat menarik kulim ini. Kawasan Sungai Sedim ini juga sesuai untuk anda picnic dan mandi manda.

2. Lombong Kampung Jarak Atas

Anda boleh melihat lombong bersejarah dan belajar tentang kisah – kisah menarik tentang perlombongan di kawasan ini. Ia adalah Tempat Menarik di Kulim dengan pengalaman yang menyeronokkan untuk kenali warisan lama kawasan ini.

3. Gunung Bungsu

Untuk peminat hiking dan penggemar alam semula jadi, anda boleh nikmati pendakian yang menantang dan nikmati lanskap yang sangat cantik dari puncak gunung. Pastikan anda membawa alatan yang sesuai dan sedia untuk pengembaraan yang mengujakan!

4. Gunung Bintang

Selain itu, anda juga boleh memilih Gunung Bintang bagi aktiviti yang lebih lasak dan trek pendakian yang lebih mencabar. Gunung ini punyai panorama yang cukup indah di samping adanya jeram dan air terjun yang bakal anda temui selama aktiviti pendakian ke puncak gunung itu.

5. Taman Tasik Putra

Tempat menarik di kulim pada waktu malam yang indah untuk berehat dan nikmati alam semula jadi adalah Taman Tasik Putra. Anda boleh jalan – jalan di sekitar tasik yang tenang, lihat burung – burung, atau sekadar bersantai di tepi tasik sambil nikmati udara segar.

6. Empangan Mengkuang

Anda boleh sertai program yang dibuat seperti memancing, menaiki bot, atau sekadar bersantai di tepi empangan sambil nikmati suasana yang tenang dan cantik ini. Pastikan anda membawa keluarga dan rakan – rakan untuk menghabiskan masa yang menyeronokkan bersama – sama.

7. Air Terjun Junjung

Air Terjun Junjung adalah tempat pelancongan di kulim semula jadi yang segar dan tenang. Anda boleh nikmati keindahan air terjun yang mengalir dengan kuasa dan nikmati suasana yang damai di sekitar kawasan ini. Jangan lupa membawa kamera anda untuk ambil gambar – gambar yang cantik ye.

8. Tree Top Walk Hutan Lipur Sedim

Untuk pengalaman yang mengujakan di tengah – tengah hutan, cuba Tempat Menarik di Kulim iaitu Tree Top Walk Hutan Lipur Sedim. Anda boleh berjalan di atas jambatan gantung yang tinggi, nikmati pemandangan yang menakjubkan dari ketinggian.

9. Pahau

Pahau adalah lokasi yang menarik untuk penggemar sejarah dan budaya. Anda boleh mengunjungi kawasan ini untuk melihat perkampungan tradisional dan belajar tentang adat resam orang tempatan. Jangan lepas peluang anda untuk mencuba makanan tempatan yang lazat di sini.

10. Merdeka Clock Tower

Menara jam yang telah dirasmikan pada 15 September 1957 ini telah menjadi mercu tanda bagi Kulim. Menara ini turut punyai dataran yang luas dan sekelilingnya dihiasi dengan lanskap yang cantik. Lokasi ini sesuai untuk anda bersiar – siar di waktu petang dan bergambar di sekitar kawasan Clock Tower.

11. Taman Burung Kulim

Jika anda penggemar burung atau hanya ingin melihat spesies burung yang unik, Taman Burung Kulim adalah tempat yang perlu anda lawati. Terdapat variasi spesies burung yang menarik dan anda juga boleh belajar tentang hidupan burung melalui program pendidikan yang dibuat di sini.

12. Taman Tasik Kulim

Taman Tasik Kulim adalah tempat pelancongan di kulim kedah yang lengkap untuk bersantai dan nikmati keindahan semula jadi. Anda boleh berjalan – jalan di sekitar tasik, beriadah di taman permainan, atau sekadar duduk di bawah pokok yang rimbun sambil membaca buku kegemaran anda.

13. Pusat Rekreasi Ulu Paip

Terakhir tetapi tidak kurang penting, Ulu Paip ini adalah tempat rekreasi yang menarik. Anda boleh nikmati aktiviti seperti berenang, berkelah, dan berjalan di sekitar kawasan yang luas. Ia adalah tempat yang menyenangkan untuk bersantai dan larikan diri dari kehidupan bandar yang sibuk.

 

Kami harap senarai ini membantu anda rancang lawatan anda dengan lebih baik. Banyak lagi tempat – tempat menarik di Kulim ini. Jangan lepas peluang ini untuk nikmati keindahan dan keunikan setiap tempat ini ketika anda berada di Kulim.

Selamat bercuti dan selamat nikmati percutian anda!

Share.

Leave A Reply