13 Tempat Menarik Untuk Percutian Di Shah Alam Selangor | Shah Alam yang merupakan ibu negeri Selangor Darul Ehsan adalah sebuah bandar yang membangun dengan agak pesat hingga pernah digelar sebagai Bandar Perindustrian, namun jika difikirkan pembangunan ini membawa pencemaran, ini adalah sebaliknya jika berkunjung ke sini. Shah Alam.

Di sebalik pembangunan pesat di bandar ini, anda dapat merasai pemandangan yang tenang dan indah di sekitar bandar ini. Boleh dikatakan pembangunan di Shah Alam cukup seimbang dari segi bahan dan alam semula jadi.

Bukan itu sahaja, tempat ini juga miliki aset yang cukup lengkap serta banyak tempat menarik pelancong dari dalam dan luar negara.

Nak tahu dimana lokasi – lokasi menarik ini? Teruskan membaca senarai 13 tempat menarik di kawasan ini.

1. I-City Shah Alam

Jika anda pernah mendengar tentang I-City Shah Alam , anda pasti terbayang pokok – pokok dengan lampu LED kan? Tetapi tahukah anda sebenarnya ada juga banyak tarikan lain yang ditawarkan di I-City? Bersebelahan dengan pokok bercahaya ini terdapat Snowalk dengan suhu serendah 5 darjah Celsius.

2. Mudtrekker Paintball Park

Minat dengan cabaran dan aksi menembak? Jom bawa kawan – kawan untuk berperang di lapangan Paintball di Mudtrekker Paintball Park! Terdapat empat jenis konsep medan peperangan yang boleh anda pilih iaitu Wild Wild West, The Angker Woods, Fox Hole Valley dan The Camelot Castle Field.

3. Ketua Jejak Komuniti Setia Alam

Terletak sekitar 18 hingga 20 km dari pusat bandar Shah Alam, Setia Alam Community Trail Head adalah tempat yang wajib dikunjungi jika ingin larikan diri dari kesibukan kota dan nikmati udara dengan kesegaran yang sebenar. Di sini, anda boleh cabar diri untuk mendaki ke puncak bukit Kepala Jejak Komuniti Setia Alam.

4. Memorial Negeri Selangor

Memorial Negeri Selangor ialah monumen yang berdiri megah di dalam taman – taman berlandskap indah di perkarangan Bangunan Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah. Ditubuhkan pada 1981, reka bentuk seni bina monumen ini adalah hasil cetusan idea Dato’ Dr Hj Baharuddin bin Abu Kassim. Ini juga antara lokasi yang patut dikunjungi lebih lebih lagi kerana kolam air pancut di kawasan yang sama.

5. Pusat Akuatik Darul Ehsan

 

Tak tahu nak pergi mana lagi bila dah habis makan angin? Cara terbaik untuk menyelesaikan aktiviti seharian adalah dengan mandi. Kalau di Shah Alam, boleh ke Pusat Akuatik Darul Ehsan . Pusat akuatik ini menempatkan 2 kolam renang dalaman bersaiz Olimpik serta kolam renang yang sesuai untuk kegunaan kanak – kanak.

6. Kelab Menunggang & Rekreasi Denai Alam

Alami pengalaman menunggang kuda di Denai Alam Riding & Recreational Club (DARC) . Kemudahan yang diberi juga cukup lengkap untuk memberi pengalaman yang sempurna kepada pengunjung. Anda boleh memilih dari pakej kelas menunggang kuda yang ditawarkan pada harga yang sangat berpatutan.

7. Pasar Malam Setia Alam

Tidak mahu menghabiskan banyak wang untuk makanan tetapi ingin membeli banyak jenis? Anda pasti tidak akan kecewa dengan pilihan yang boleh anda temui di Pasar Malam Setia Alam. Jangan terkejut, pasar malam ini juga adalah pasar terpanjang di Malaysia seperti yang dicatat dalam The Malaysia Book of Records.

8. Zipline Shah Alam

Satu lagi tempat menarik di Shah Alam yang sesuai buat anda yang sukakan aktiviti lasak dan penuh debaran, Zipline Shah Alam membawa anda merentasi Tasik Shah Alam menerusi aktiviti flying fox. Jangan risau tentang aspek keselematan, Zipline Shah Alam ini telah diperiksa oleh Jabatan Bomba dan Penyelamat serta punyai prosedur keselamatan yang cukup ketat.

9. Taman Tasik Shah Alam

Direka oleh artiket landskap tersohor, Fumiaki Takano, Taman Tasik Shah Alam adalah taman awam pertama yang dibuka di Selangor pada tahun 1985. Di sini, anda boleh nikmati keindahan alam semula jadi, jauh dari kesibukan kota. Terdapat banyak kemudahan yang disediakan seperti gazebo, laluan refleksologi, jogging, berbasikal, dewan umum, taman permainan kanak – kanak, persiaran tasik, dan banyak lagi.

10. Masjid Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah

Dibina di atas kawasan seluas 14.6 hektar, Masjid Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah adalah masjid terbesar di Malaysia dengan seni bina yang menarik dan landskap yang cukup indah. Ia juga mampu menampung jemaah seramai 24,000 dengan kemudahan lain seperti dewan kuliah, dewan seminar, perpustakaan, kelas bimbingan agama, dewan luas, dan tempat ambil wudhuk yang luas.

11. Taman Tema Wet World

Apa kata bawa keluarga dan kawan – kawan untuk bermain di Taman Tema Wet World Shah Alam untuk berendam dan bermain air? Taman tema air ini tidak terlalu mahal dan sesuai untuk berkelah bersama keluarga dan kawan – kawan. Terdapat banyak keseronokkan dan tarikan yang ada di sini seperti Super Hurricane, Monsoon Buster, Thunder River, Whirlwind Escape, Bermuda Triangle, dan banyak lagi.

12. Pusat Akuatik Darul Ehsan

Satu lagi tempat bermain air yang terkenal di Shah Alam, Pusat Akuatik Darul Ehsan telah direka bentuk dan dibina ikut spesifikasi ISO yang ditetapkan oleh Persatuan Renang Antarabangsa. Ia juga mempunyai 4,000 tempat duduk tetap dan 2,000 tempat duduk sementara. Bukan sahaja kolam renang orang dewasa, ia juga miliki kolam renang kanak – kanak yang lengkap dengan taman permainan.

13. Setia Alam Community Trail Head

Alami keindahan semula jadi dengan mendaki di sekitar Setia Alam Community Trail Head yang berada hanya 18 ke 20 km dari puar bandar Shah Alam. Samada anda hanya adalah pendaki beginner atau seasonal, ada banyak laluan yang disediakan untuk menuju ke kawasan puncak yang punyai ketinggian 210 meter.

Telah terbukti bahawa Shah Alam adalah bookie yang sempurna dengan banyak jenis tarikan. Tidak kira siang atau malam, tempat santai dan aktiviti lasak semua ada di sini. Sesuai untuk anda datang bercuti bersama keluarga dan rakan – rakan. Jadi tak perlu fikir – fikir dahulu nak pergi bercuti ke mana, datang saja ke Shah Alam, pasti puas hati!

Share.

Leave A Reply