Jadual Waktu Berbuka Puasa Dan Waktu Imsak Negeri Melaka 2018. | KHALIFAH MEDIA NETWORKS – SESUNGGUHNYA Allah SWT mengkhususkan bulan Ramadan di antara bulan-bulan lainnya dengan keutamaan yang agung dan keistimewaan yang banyak.

Jadual Waktu Berbuka Puasa Dan Waktu Imsak Negeri Melaka 2018.

Kita sebagai umat Islam wajib menunaikan ibadah puasa dengan seikhlas yang mungkin pada bulan Ramadhan.

Jangan kita hanya berpuasa, kerana ikut orang lain berpuasa atau kerana bapa kita puasa, maka kita juga kena puasa. Hayatilah segala keistimewaan berpuasa, agar kita sempurna di dunia dan juga di akhirat.

Keistimewaan pertama, diturunkannya Al-Qur’an di dalam bulan Ramadhan sebagai petunjuk bagi manusia dari kegelapan menuju cahaya. Dengan Al-Quran ini, Allah memperlihatkan kepada mereka kebenaran (al-haq) dari kebatilan.

Keistimewaan kedua, diwajibkannya berpuasa pada bulan tersebut kepada umat Muhammad SAW , ketika Allah SWT memerintahkan hal tersebut dalam firman-Nya ” Kerana itu, barangsiapa di antara kamu hadir (di negeri tempat tinggalnya) di bulan itu, maka hendaklah ia berpuasa pada bulan itu” (Suarh Al-Baqarah, ayat 185).

Tidak dapat disangkal lagi bahawa bulan Ramadhan mempunyai kemuliaan dan kelebihannya tersendiri.

Pertama, Ramadhan adalah bulan penghapus dosa Berpuasa pada bulan Ramadhan dapat menghapus dosa-dosa yang pernah kita lakukan sama ada yang disedari atau tidak disedari asalkan dilaksanakan dengan ikhlas dan bersungguh-sungguh berdasarkan iman dan mengharapkan pahala dari Allah SWT.

Sebagaimana Rasulullah SAW bersabda : ‘’Barang siapa yang berpuasa Ramadahan kerana iman dan mengharapkan pahala dari Allah SWT, nescaya diampuni dosa-dosanya telah lalu”. (Muttafaqun alaih).

Kedua, dibukanya pintu-pintu syurga pada bulan Ramadhan. Hal ini kerana banyaknya amal shalih yang disyariatkan pada bulan tersebut yang menyebabkan masuknya seseorang ke dalam syurga ditutup pintu-pintu neraka pada bulan berkenaan .

Ketiga, bulan Ramadan memiliki banyak keberkatan, keutamaan dan pelbagai keistimewaan yang tidak dimiliki oleh bulan-bulan lainnya. Dalam bulan Ramadhan, setiap amal kebaikan diberikan ganjaran berlipat ganda.

Keempat, syaitan-syaitan dibelenggu pada bulan Ramadhan. Syaitan tidak mampu untuk menggoda (menyesatkan) manusia, menjerumuskan manusia dalam kemaksiatan sebagaimana yang syaitan lakukan selain dalam bulan Ramadhan.

Kelima, antara kelebihan besar bulan Ramadhan ialah di dalamnya terdapat lalilatul-Qadar atau malam al-Qadar (kemuliaan) yang dinyatakan keistimewaannya secara khusus oleh Allah dalam surah al-Qadr “Sesungguhnya Kami telah menurunkannya (Al Qur’an) pada malam al-Qadar (kemuliaan). Dan tahukah kamu apakah malam al-Qadar itu? Malam al-Qadar itu lebih baik dari seribu bulan. Pada malam itu turun malaikat-malaikat dan malaikat Jibril dengan izin Tuhannya untuk mengatur segala urusan. Malam itu (penuh) kesejahteraan sampai terbit fajar”. (Surah al-Qadr: ayat 1-5)

Di sini kami kongsikan Jadual Waktu Berbuka Puasa Dan Waktu Imsak Bagi Negeri Melaka.

WAKTU BERBUKA PUASA DAN WAKTU IMSAK NEGERI MELAKA 2018.

SELURUH NEGERI MELAKA

Jadual Waktu Berbuka Puasa Dan Waktu Imsak Negeri Melaka 2018.

Begitulah antara kelebihan dan keistimewaan bulan Ramadhan. Orang yang tahu menilainya sudah pasti tidak akan mensia-siakan peluang untuk merebut kelebihan-kelebihan tersebut. Bahkan RasulullahSAW sendiri pernah menegaskan; “Sekiranya manusia benar-benar menyedari kebaikan-kebaikan yang ada pada bulan Ramadhan ini, pastinya mereka akan mengharapkan supaya sepanjang tahun adalah Ramadhan”.

Share.

Leave A Reply