Buka langkawi. Ini Pesanan DS Hishammuddin Pada YB Nancy. | KUALA LUMPUR: “Jadi mesej saya kepada YB Nancy (Datuk Seri Nancy Shukri), buktikan yang (gelembung pelancongan) Langkawi selamat untuk dikunjungi” pesan Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein.

Itu tegas Menteri Kanan Pertahanan agar Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya (MOTAC) dapat membuktikan projek rintis itu berjaya, bagi meyakinkan kerajaan untuk membenarkan pembukaan lebih banyak aktiviti pelancongan di seluruh negara.

Katanya, pembukaan lebih banyak sektor pelancongan negara bergantung kepada kejayaan Gelembung Pelancongan Projek Rintis Pulau Langkawi.

“Ia menjadi tanggungjawab YB Nancy dan MOTAC untuk membuktikan kepada kami bahawa mereka boleh lakukan di Langkawi sebelum dibuka tempat-tempat lain.

“Sekiranya projek ini (Pulau Langkawi) gagal, kita tidak akan buka tempat lain (pelancongan),” katanya pada sidang media khas Mesyuarat Kuartet Menteri COVID-19 di Parlimen, pada Selasa.

Hishammuddin menambah, menerusi projek rintis itu Mesyuarat Kuartet Menteri COVID-19 mahukan MOTAC menggariskan prosedur operasi standard (SOP) yang betul-betul boleh dipatuhi rakyat dan pemain industri, termasuk keperluan membuat ujian saringan COVID-19 sebelum melancong untuk mengelak peningkatan penularan COVID-19.

“Juga penting, mereka yang pergi ke Pulau Langkawi perlu berdisplin dan mematuhi SOP selain lengkap divaksini,” tambahnya.

Beliau memberitahu, Langkawi dipilih bagi projek perintis itu berdasarkan penanda arus yang digariskan bagi peralihan fasa Pelan Pemulihan Negara (PPN) seperti kadar vaksinasi dan penggunaan katil hospital serta jumlah kes COVID-19.

Sebelum ini, kerajaan mengumumkan Pulau Langkawi boleh dikunjungi pelancong dari seluruh negara kecuali yang berada di kawasan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD) mulai 16 September ini.

SUmber : Astro Awani

Share.

Leave A Reply