Jadual Waktu Berbuka Puasa Dan Waktu Imsak Negeri Melaka 2019. | KHALIFAH MEDIA NETWORKS – Alhamdulillah, Telah Tiba Kepada Kita Satu Bulan Yang Dinanti-nantikan Oleh Setiap Umat Islam Di Seluruh Dunia.

Jadual Waktu Berbuka Puasa Dan Waktu Imsak Negeri Melaka 2019.

Kedatangannya Sangat ditunggu Kerana Bulan Ini Menjanjikan Peluang Yang besar Untuk Seluruh Umat Islam Meningkatkan Keimanan Dan Ketakwaan Kepada Allah SWT. Bulan Ramadan Adalah Bulan Yang Penuh Dengan Keberkatan Dan Kemuliaan.

Berikut ialah lampiran Takwim atau Jadual Waktu Berbuka Puasa dan Imsak Ramadhan pada tahun 2019 (Masihi) bersamaan 1440 (Hijrah) bagi seluruh kawasan di negeri Melaka. Semoga lampiran jadual Waktu Imsak dan Berbuka Puasa bulan Ramadhan tahun 1440H / 2019M yang disertakan dapat memudahkan umat Islam di negeri Melaka membuat semakan masa yang ideal untuk bersahur sebelum memasuki waktu Subuh selain dapat berbuka Puasa pada waktu yang tepat.

Di Sini Kami Kongsikan Waktu Berbuka Puasa Dan Waktu Imsak Tahun 2019 Bagi Negeri Melaka. Semoga ia bermanfaat kepada kita semua.

Jadual Waktu Berbuka Puasa Dan Waktu Imsak Negeri Melaka 2019.

Dari Abu Hurairah Radhiallahu ‘anhu, Maksudnya:

Rasulullah SAW Memberi Khabar Gembira Kepada Para Sahabatnya Dengan Bersabda, “Telah Datang Kepadamu Bulan Ramadan, Bulan Yang Diberkati. Allah SWT Mewajibkan Kepadamu Puasa Didalamnya. Pada Bulan Ini Pintu-pintu Syurga Dibuka, Pintu-pintu Neraka Ditutup Dan Para Syaitan Diikat, Juga Terdapat Pada Bulan Ini Malam Yang Lebih Baik Daripada Seribu Bulan, Barangsiapa Tidak Memperoleh Kebaikannya Maka Dia Tidak Memperoleh Apa-apa’.” (HR. Ahmad dan An-Nasa’i).

Puasa Secara Bahasanya Boleh Diertikan Sebagai “Menahan Diri”.

Dari Segi Istilah Syarak, Puasa Bermaksud “Menahan Diri Daripada Makan, Minum Dan Perkara-Perkara Yang Membatalkan Puasa Bermula Dari Terbit Fajar Sehingga Terbenam Matahari Dimulai Dengan Niat Berpuasa Kerana Mengharapkan Keredhaan Allah SWT.”

Puasa adalah ibadat yang memupuk kesuburan rohani dan jasmani, juga sebagai latihan bagi diri dan jiwa untuk melentur nafsu agar tidak melampui batas. Ramadhan adalah bulan anugerah Ilahi bagi orang yang ingin mendapatkan anugerah ini. Rugilah bagi mereka yang tidak menyanjung kesempatan untuk mendapatkan kurniaan ini.

Selamat Berpuasa Dan Mengejarkan Amal Ibadah.

Share.

Leave A Reply