PRN Melaka. Pakatan Harapan Kurang Setuju Pengumuman SPR. | KUALA LUMPUR: Majlis Presiden Pakatan Harapan (PH) kurang bersetuju dengan pengumuman yang dibuat Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) hari ini berhubung Pilihan Raya Negeri (PRN) Melaka.

Menerusi satu kenyataan media, Majlis Presiden PH turut kesal dengan kenyataan Pengerusi SPR, Datuk Abdul Ghani Salleh bahawa hanya pengundi yang sudah lengkap dua dos vaksin boleh keluar mengundi.

Majlis itu turut berpendapat, tindakan tersebut berkemungkinan melanggar Perkara 119 Perlembagaan Persekutuan berhubung kelayakan pemilih.

“Sungguhpun Pakatan Harapan menyokong penuh usaha pemberian vaksinasi kepada semua, ia tidak boleh dijadikan alasan tindakan diskriminasi ke atas mereka yang belum lengkap dua dos dan tindakan menghalang ini berkemungkinan tidak sah dari segi undang-undang.

“Kami menggesa pihak SPR untuk mengkaji semula pendirian silap ini, untuk memastikan semua warganegara yang layak menjadi pemilih berdasarkan Perlembagaan Persekutuan boleh keluar mengundi sekiranya PRN Melaka diteruskan,” memetik kenyataan itu.

Kenyataan itu dikeluarkan oleh Presiden PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim; Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng; Presiden Amanah, Mohamad Sabu dan Presiden UPKO, Datuk Seri Madius Tangau pada Isnin.

Malah, Majlis Presiden PH turut berpandangan bahawa waktu ini bukan masa paling sesuai untuk mengadakan PRN memandangkan penularan wabak COVID-19 baru menunjukkan trend penurunan, sektor-sektor ekonomi baru dibuka semula dan kerisauan berlakunya gelombang keempat.

“Kami turut risau jika PRN diteruskan, prosedur operasi standard (SOP) berkempen yang akan diguna pakai mungkin mewujudkan keadaan yang tidak adil atau berat sebelah bagi sesetengah pihak.

“Bagaimanapun, Pakatan Harapan akan meneruskan segala persiapan termasuk kemungkinan menghadapi PRN Melaka,” memetik kenyataan itu.

Selain itu, majlis tersebut turut mengesahkan bahawa PH Melaka melalui Pengerusinya, Adly Zahari akan memfailkan satu injunksi mahkamah berhubung pembubaran Dewan Undangan Negeri (DUN) Melaka pada Rabu ini.

“Satu sijil perakuan segera (certificate of urgency) telah turut difailkan agar perkara ini dapat disegerakan, memandangkan Notis Pembubaran DUN Melaka hanya dikeluarkan pagi tadi.
“Majlis Presiden menyokong penuh tindakan mahkamah yang diambil Pakatan Harapan Melaka,” memetik kenyataan itu.

Selain itu, Majlis Presiden PH turut berpendirian bahawa pembubaran DUN Melaka telah dilakukan berdasarkan nasihat yang salah di mana Yang di-Pertua Negeri Melaka seharusnya mengikuti duluan di peringkat Persekutuan.

Mereka turut berpendirian bahawa Datuk Seri Sulaiman Md Ali tidak sepatutnya dinamakan sebagai Ketua Menteri sementara (caretaker) memandangkan beliau telah hilang sokongan majoriti sebelum pembubaran DUN Melaka berlaku.

Sumber : Astro Awani

Share.

Leave A Reply